Action med många vändningar hit och dit

Argylle

Genre: Actionkomedi
Format: Streamat
Bolag: Apple TV+, 2024
Ljud: Dolby Atmos
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
FILMEN

Brittiska superagenten Argylle (Henry Cavil) jobbar tillsammans med Keira (Ariana DeBose) och Wyatt (John Cena) med att sätta dit den mystiska organisationen Direktoratet. Efter ett actionpackat äventyr i Grekland, där Keira dör, blir Argylle och Wyatt varse om att deras uppdragsgivare kör ett dubbelspel och går därför vidare som en separat duo för att sätta dit Direktoratet en gång för alla.

Så slutar den fjärde boken om agenten Argylle som författarinnan Elly Conway (Bryce Dallas Howard) skrivit. Hon spottar ur sig böcker om sin hjälte och de är mycket framgångsrika. Elly lever ensam med bara katten Alfie som sällskap och med inspiration så det räcker och blir över. Därför blir hon snabbt klar med sin femte. Hennes första läsare, mamma Ruth (Catherine O'Hara), tycker inte att slutet håller riktigt och bjuder hem Elly för att hjälpa till med spånandet. På tågresan dit blir hon identifierad av en man (Sam Rockwell) som ska visa sig vara precis en sådan spionagent som hon skriver om och vips är Elly indragen i en våldsam situation där hon verkar vara måltavlan för massvis av spioner.

Lyckligtvis är mannen som identifierade henne, Aidan Wilde, duktig och lyckas skydda henne och kan så småningom förklara att det hon skriver ligger väldigt nära sanningen och en organisation som heter Divisionen, ledda av den fruktade Ritter (Bryan Cranston), är de som är efter henne. Wilde behöver hennes hjälp att leta ledtrådar för att komma vidare. Vägen leder dem till före detta CIA-direktören Alfie Solomon (Samuel L. Jackson) och där får Elly veta sanningen: Hon är i själva verket agent Rachel Kylle som blivit hjärntvättad av Divisionen till att tro att hon är någon annan. Men vem var Rachel Kylle egentligen och varför har Divisionen tagit till sådana drastiska åtgärder för att förhindra henne att minnas?

Den inledande delen av filmen är löjligt överdriven med osannolik action, men det får sin naturliga förklaring när det visar sig vara fiktion. Den Matthew Vaughn-regisserade filmen får sedan ett lite mer normalt actionuttryck med rätt mycket fart och fläkt och väldigt mycket vändningar hit och dit i storyn. Kanske blir det lite väl komplicerat och utdraget då speltiden landar på ungefär 140 minuter.

Filmen har ändå något. Upplägget är kul och det är snyggt gjort. Bryce Dallas Howard och Sam Rockwell blir ett bra par och speciellt Rockwell passar väldigt bra i sin roll. Men jag känner ändå att filmen kunde ha varit mer fokuserad och bättre.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. The Beatles senaste (!) låt "Now and Then" är med mycket i filmen. Matthew Vaughn fick höra låten tidigt via Giles Martin och kunde ordna rättigheterna till låten ett år innan den släpptes. Att den i filmen används som "vår låt" faller dock på sin egen rimlighet eftersom den faktiskt släpptes bara tre månader innan filmen kom ut.

2. Genom en bonusscen i eftertexterna knyts denna film ihop med "The Kingsman"-franchisen, även om jag inte riktigt får ihop det. Ett litet besvär är ju förstås att Samuel L. Jackson redan gjort en annan - tämligen bedrövlig insats - i filmserien tidigare.

3. En uppföljare är på gång, sannolikt en prequel. Ambitionen är minst tre filmer. Sen har Vaughn planerer på att knyta ihop "Argylle"- och "The Kingsman"-franchiserna med en tredje franchise för att skapa ett stort spionuniversum.


Arkiv
ANDERS JAKOBSON (2024-07-17)