När de sämsta är bäst

FILMEN

"Idol" är tillbaka och det den här gången med en ny jury. Den förra fick ju, som man kunnat läsa spaltmeter om i kvällstidningarna, sparken… eller slutade de självmant? Hur som helst, nu är det Anders Bagge, Laila Bagge och Andreas Carlsson som sitter i juryn. Själv visste jag inte så mycket om dem innan uttagningarna drog igång, men så här i efterhand har jag förstått att de står bakom en hel del musik som legat högt på listorna de senaste 10 åren. Och nu sitter de alltså och bedömer vanliga Svenssons som vill bli popstjärnor.

Hur lyckas de då? Jo, de är rätt lik den tidigare juryn. De är lite snällare men skryter istället om sina egna meriter i tid och otid. De tillför inte direkt något nytt utan framstår mer som en ganska trist jury…

På den här DV:Dn som fått titeln "Idol Audition 2008" får vi som titeln säger se själva uttagningarna och inte finalen. Nu gråter inte jag för det utan snarare tvärt om för säga vad man vill om "Idol", det roligaste är ändå de första avsnitten där de riktigt dåliga kliver upp och gör bort sig totalt. Visst, det kan ses som taskigt att säga så men ställer man sig frivilligt i TV och gör sig till åtlöje får man faktiskt skylla sig själv. En del av de som dyker upp här är ju så dåliga att man knappt tror det är sant och jag vet inte vad som är sorgligast, att de inte inser själva att de är så dåliga eller att de inte har någon i sin närhet som är ärlig nog att berätta det för dem så de slipper göra bort sig i TV.

Uttagningen sker i Luleå, Lund, Göteborg, Karlstad och Stockholm och efter det tas de bästa ut till nästa runda som sker i Stockholm. Här ska de under en vecka bantas ner till de som sen går vidare till själva finalen. Detta sker genom diverse framträdanden och det är ungefär här jag tappar intresset. De som nu är kvar ligger mellan halvbra och rätt bra vilket gör det hela till en rätt intetsägande och trist upplevelse som åtminstone jag tröttnar på fort.

Med andra ord får alltså de första uttagningarna godkänt men sen tappar i alla fall jag intresset. Gillar man däremot det som "Idol" handlar om får man här så det räcker och blir över.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av ytterligare framträdanden. Dessa känns dock rätt meningslösa och det hade varit roligare att få se lite om vad som sker bakom kulisserna.


TRE SAKER

1. Är verkligen Anna som gick till final så bra som juryn säger? Inte enligt mina öron i alla fall.

2. En guldklimp är musiklärarinnan som blir totalsågad av juryn. Stackars elever…

3. Är Andras Larsson Sveriges mest nervösa person? Förmodligen men ändå dyker han upp här. Varför?


HANS-ÅKE LILJA (2008-11-02)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin musik
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Musik, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Pan Vision
Ljud: Stereo
Bild: Anamorfisk widescreen
Extramaterial:
Bortklippta scener från slutaudition
RECENSERAT DENNA DAG (23/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA