Precis lika bra som för 20 år sedan.

FILMEN

För 20 år sedan hade filmen "Liftaren" premiär och nu finns den utgiven i en specialutgåva. När jag såg filmen för sådär en 20 år sedan gillade jag den skarpt och det är bara att konstatera att den fortfarande är precis lika bra.

Rutger Hauer är precis lika skrämmande som då och C. Thomas Howell lika skräckslagen. Däremot känns inte Jennifer Jason Leigh lika het nu som hon gjorde för 20 år sedan.

"Liftaren" handlar om hur Jim Halsey plockar upp en liftare under en nattkörning genom den amerikanska ödemarken. Han gör det för att han är trött och vill ha någon att prata med så han inte somnar. Snart blir han dock varse om att somna förmodligen hade känts som himmelriket jämfört med vad som nu händer.

Det visar sig nämligen rätt snart att liftaren John Ryder är en galning som egentligen inte vill leva längre. Problemet är bara att han är för feg för att ta sitt eget liv. Han reser därför runt på de öde vägarna och mördar folk med förhoppningen att någon ska sätta sig emot honom och på så vis ta livet av honom. Det är då han hittar Jim Halsey…

Åtminstone för oss som såg "Liftaren" på mitten av 80-talet är den en klassiker och det känns väldigt motiverat att släppa den i en specialutgåva nu 20 år senare. Hauer har definitivt inte gjort en bättre film och för Howell blev "Liftaren" det stora genombrottet. Den har även några scener som är värda lite extra uppmärksamhet. Dels den då Jennifer Jason Leighs karaktär dras itu av två lastbilar och dels scenen i början av filmen när Hauer hotar Howell med en kniv och fångar en av hans tårar på knivbladet. Otroligt starka scener som man minns långt efter att man sett filmen.

Ska man klaga på något så är det nog Jennifer Jason Leighs prestationer som får ta den smällen. Tyvärr är hon här långt ifrån den skickliga skådespelare hon är idag och hennes rollfigur känns lite för tvådimensionell och krystad. Men, å andra sidan spelar det inte så stor roll då Hauer och Howell är så otroligt bra.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består dels av en nyinspelad dokumentär där vi får höra från alla inblandade utom Jennifer Jason Leigh. De berättar både om hur filmen togs emot av publiken, hur det gick till när de samlade ihop gänget som gjorde filmen och hur de gjorde den. Det är även kul att se hur Hauer och Howell ser ut nu 20 år senare. Jag kan inte låta bli att tycka att Hauer påminner en hel del om Larry Hagman (JR i "Dallas") och Howell om Niklas Wahlgren. En något udda observation men jag kan inte få dessa associationer ur huvudet...

Vi får även ett kommentarspår till filmen och några scenspecifika kommentarer. Ett fotogalleri, en trailer och en teaser.

Denna utgåva innehåller definitivt det extramaterial man kan kräva av en special edition-utgåva.


TRE SAKER

1. Det finns en uppföljare till "Liftaren" som kom 2003. Originaltiteln är "The Hitcher II: I've Been Waiting" men här i Sverige heter den bara "Liftaren 2". I den finns inte Rutger Hauer med men C. Thomas Howell är tillbaka som Jim Halsey.

2. Det kom även en remake av originalet som hade USA-premiär för någon vecka sedan. Här spelas John Ryder av Sean Bean och Jim Halsey av Zachary Knighton.

3. Under ett framträdande hos Letterman har Rutger Hauer berättat att Jim Halsey i den första versionen av filmen skjuter John Ryder medan han ligger kvar på marken i slutscenen. För att undvika censurens saxar gjordes det dock om till det slut som nu finns att se. Där reser sig Ryder upp innan han skjuts. Personligen har jag lite svårt att se den stora skillnaden mellan dessa två scener.


HANS-ÅKE LILJA (2007-01-24)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (1)
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Universal
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
En dokumentär med tillbakablickar, kommentarer, scenspecifika kommentatorspår, fotogalleri, trailer och teaser.
RECENSERAT DENNA DAG (30/5):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA