Ställer bara frågor och ger inga svar

FILMEN

Det var väl inte helt oväntat att den här dokumentären från 2005 skulle leta sig ut på den svenska marknaden hyfsat kort efter att filmatiseringen av Dan Browns "Änglar och demoner" gått upp svenska biografer. Originaltiteln är "Illuminating Angels & Demons" och syftar alltså på att skina lite ljus på brödraskapet Illuminati som figuerar i boken och filmen som en urgammal fiende till Vatikanen. Dokumentären är löst baserad på en bok med samma namn av "alternativa historikern" Simon Cox som även figurerar i dokumentären som både expert och producent.

Låt mig berätta lite om Simon Cox. Han bokdebuterade med "Cracking the Da Vinci Code" innan "Illuminating Angels & Demons" kom ut. Han har även skrivit "The Dan Brown Companion" och i år planerar han att ge ut "Unlocking the Solomon Key" som alltså ska komplettera Dan Browns kommande roman, som inte längre heter "The Solomon Key" utan "The Lost Symbol".

Vad vi har att göra med är alltså en "författare" som baserat hela sin karriär på att surfa på Dan Browns framgång. Det klingar rätt illa i mina öron. De få gånger Cox figurerar i dokumentären säger han ungefär så här: "Det kan vara så, men kanske inte exakt som Brown skrivit i sin bok".

Nähä? Man behöver inte vara "alternativ historiker" för att inse att Dan Brown skriver sina historier genom att fantisera helt fritt kring existerande saker. Det är därför hans historier blir spännande och rafflande eftersom hans dikt är bättre än verkligheten i den genre han skriver.

Förväntar man sig någon sorts detaljerad skärskådning av Browns bok så blir man besviken. Man skrapar bara på ytan och ger ungefär lika mycket historik och vedertagna sanningar som finns insprängda i Browns prosa. Resten är spekulationer och frågor. Gång på gång undrar berättaren kan det vara så? Kan det ha varit Illuminati? Kan de ha funnits? En massa frågor och inga som helst svar eller avgörande bevis läggs fram.

Jag känner igen stuket på den här dokumentären från andra billiga "avslöjande" dokumentärer. Det finns varken flyt eller svar och man stampar på samma upprepande ställe hela tiden, och spränger in lite taffliga scener med män i munkkåpor som ska gestalta Illuminati. Billigt och enbart dåligt.

Ämnet verkar inte riktigt räckt för en och en halv timme så man spånar iväg till kringliggande ämnen, vissa kopplade till Browns bok och andra löst kopplade till Illuminati. Det dröjer alltså inte länge innan man börjar babbla om tempelriddare och - eftersom det är en amerikansk produktion - frimurarna, amerikanernas favoriter bland de hemliga sällskapen.

Det finns några få bitar i dokumentären som är intressant, som genomgången av de fyra konstverken av Bernini som har stor betydelse i boken, samt en del kring mystiska händelser i Vatikanen, men jag har en stark känsla av att vi kommer få en betydligt bättre genomgång av detta som bonusmaterial på "Änglar och demoner"-DVD:n senare i år.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. Illuminati är the bad guys i "Tomb Raider".

2. Att den amerikanska endollarsedeln rymmer Illuminatis "öga i en pyramid"-symbol the all-seeing eye och en rad andra frimurarsymboler är faktiskt ganska intressant.

3. Om jag fick en krona för hur många gånger de säger "secret societies" i den här dokumentären skulle jag ha... ett lass med kronor nu...


ANDERS JAKOBSON (2009-05-31)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
RECENSERAT DENNA DAG (20/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA