Sammanhållen klassiker

FILMEN

Den här filmen från 1972 bygger på en klassisk bok av Kurt Vonnegut Jr som man borde ha läst och sålunda borde man även ha sett filmen. Men klassiker slutar aldrig att vara klassiker och kan avnjutas när som helst.

Filmens protagonist Billy Pilgrim har "ramlat ur tiden" och upplever olika delar av sitt liv omlott. Ena stunden är han i nutiden där han skriver brev om sina upplevelser, andra stunden är han tillbaka som yngling i andra världskriget, tredje stunden är han i framtiden och upplever sin egen död, fjärde stunden är han tillbaka i 50-talet där han bygger upp en käck familj och blir optiker. Hela tiden, emellanåt, är han på planeten Tralfamadore där utomjordingar som lever i fjärde dimensionen placerat honom för att lära honom att livet redan har hänt och är ickelinjärt.

Som gjort för en extremt konstig och spretig film? Logiskt sett, ja, men filmen flyter på väldigt fint och har oerhört smarta övergångar mellan de olika tidsperioderna och det är lätt att förstå varför filmen och storyn räknas som klassiker.

Mest fokus ligger på andra världskrigstiden där Billy Pilgrim hamnar i fångläger där han tilldelas fjantiga kläder och drar på sig en fiende för livet. Sedermera hamnar han i Dresden, staden som ska vara säker men som bombas sönder och samman av amerikanerna.

Men i och med det ickelinjära berättandet i filmen kopplas upplevelserna under andra världskriget ihop med andra delar av hans liv så allt hänger ihop.

Jag gillar filmen. Upplägget är knäppt men funkar och den är ruskigt bra gjord. Filmen vann jurypriset i Cannes och det känns faktiskt helt logiskt.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av lite trailers, bildgallerier och trivia och biografier i textformat. Inte så mycket att orda om.


TRE SAKER

1. Upplägget med att uppleva det förflutna, nutiden och framtiden på samma gång, speglar rätt mycket hur Dr Manhattan fungerar i "Watchmen". Man kan misstänka att Alan Moore plockade inspiration från Kurt Vonnegut Jr.

2. Guillermo Del Toro planerar att göra en remake av filmen. Den var planerad till 2011, men kommer nog att dröja en hel del med tanke på Del Toros involvering i "The Hobbit".

3. En bidragande orsak till att jag dragit mig från den här filmen - och boken - är den osexiga titeln "Slakthus 5". Det är den plats Billy Pilgrim inkvarteras i i Dresden.


ANDERS JAKOBSON (2010-01-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin science fiction
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Science fiction
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Studio S
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Specialskrivna biografier med Kurt Vonnegut, George Roy Hill (regi) samt Michael Sacks och Valerie Perrine (huvudroller), Filmografier, Trivia om filmen, Bild- och postergalleri, Trailer, Studio S-trailers.
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (5/12):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN OKTOBER
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA