Lillebror och hans vän pinnen

FILMEN

Lillebror flyttar med sin familj från stan till landet. Från en lägenhet till ett fallfärdigt hus. Redan samma dag som de anländer faller lillebror genom golvet från övervåningen, i så dåligt skick är det hus han nu ska bo i. Huset kräver med andra ord en del jobb men det är inget problem. Lillebrors far säljer damunderkläder så pengar ska inte vara något problem. Familjen lever efter citatet "Man får aldrig ge upp".

Ganska snart ska det dock visa sig att allt inte är så lätt som de trott. Att sälja damunderkläder är svårare än lillebrors far trott så för att hjälpa situationen får lillebrors mor ta ett jobb i en butik. Lillebror får tillbringa tiden utanför butiken då barn inte är tillåtna där.

Som tur är har han hittat Knatten. Det är det han döpt pinne han hitta till. Pinnen är formad som en liten gubbe och nu han pratar dessutom med lillebror. Med Knatten vid sin sida blir det nya livet lättare att härda ut för lillebror. När han dessutom träffar en prinssessa är lyckan gjord.

"Knatten och lillebror" är en riktigt bra barnfilm från vårt grannland Norge. Den utspelar sig under 40-talet eller däromkring (gissar jag) och allt känns väldigt autentiskt. Alla inblandade gör dessutom riktigt bra ifrån sig och lillebror spelar sin roll med glans. Att man sen lyckats få till Knatten på ett väldigt bra sätt gör ju inte det hela sämre. Jag trodde från början att han endast skulle vara en stel träpinne, men man har animerat honom på ett i mina ögon mycket lyckat sätt.

Som tur är finns det dessutom ett svenskt ljudspår på filmen så man inte behöver nöja sig med norskt tal som ibland kan vara lite svårt att förstå. Dubbningen är dessutom bra gjord och det är inte ofta man tänker på att filmen faktiskt är dubbad vilket ju är ett bra tecken.

I Norge har filmen blivit en stor succé och redan har en andra film om Knatten och lillebror spelats in så förhoppningsvis dyker även den upp här i Sverige snart. Men tills dess duger denna bra och jag tror man kan se den mer än en gång utan att man tröttnar på den.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av en bakom kulisserna-film, en intervju med regissören, trailers för filmen både på svenska och norska, filmaffischer samt en smygtitt på nästa film om Knatten och lillebror. Den heter "Knatten gifter sig" och kommer under 2010. I bakom kulisserna-filmen får vi höra från de flesta inblandade men det jag saknar lite är mer info om hur man skapade Knatten. Han är ju ändå lite av filmens stjärna och omnämns alldeles för sparsamt här.


TRE SAKER

1. Filmens soundtrack är riktigt enerverande, snudd på plågsamt.

2. I en scen går pinnen av på mitten men blir sen lagad av en snickare. Hur förklaras dock aldrig.

3. De två tjejer som hotar att ta Knatten från lillebror ser verkligen elaka ut. Där har man lyckats riktigt bra med rollbesättningen.


HANS-ÅKE LILJA (2010-03-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin barn o familj
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Barn o familj
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Paramount
Tema: Vårt grannland Norge
Ljud: DTS 5.1 Hd Ma
Bild: Widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Bakomfilm, Intervju med regissören, Affischgalleri, Tjuvtitt på "Knatten gifter sig" och Trailers
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (10/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
KOMEDIERNA