Den ekologiska hämnaren

FILMEN

Under min uppväxt kunde jag höra min pappa och storebror prata om filmer med Charles Bronson de sett. En har återkommit i stunder när de varit nostalgiska. Den sammanfattades som "Bronson blev förbannad för någon sabbade hans meloner", och lo and behold här är den ju, i färsk svensk utgåva: "Mr. Majestyk".

Rätt trist titel måste jag säga, men självklart är det Bronson som spelar melonodlaren Mr. Majestyk. Han har en rejäl odling som måste skördas och samlar därför ihop lite mexikanska gästarbetare för att få jobbet gjort. Men väl ute vid odlingen står det massa vita fyllon (jo, de beskrivs så) och jobbar. En lokal småskurk försöker pracka på Mr. Majestyk dessa arbetare, men det skulle han inte gjort. Snart har melon-Majestyk givit småskurken rejält med Majest(r)yk (förlåt, jag var bara tvungen...).

Detta får dock konsekvenser. Mr. Majestyk blir polisanmäld och hamnar i finkan tillsammans med lite andra skurkar. En av dessa är torpeden Frank Renda som Mr. Majestyk retar upp över en oäten korv. När alla skurkar sedan ska transporteras i en buss försöker Rendas kumpaner frita honom, men det slutar med att Mr. Majestyk som ensam övrig fånge kör ut Renda i obyggden. Saken är ju den att Mr. Majestyk bara vill skörda sina meloner och försöker därför göra en deal med polisen: De får Renda, bara han får återgå till melonfälten. Tyvärr skiter sig detta då Renda rymmer, dock fast besluten om att ta hämnd på Mr. Majestyk för att han försökte sätta dit honom.

Som synes är det egentligen en lite skitsak som utlöser hela huvudplotten i filmen och jag har lite svårt att känna någon direkt sympati för Bronsons karaktär. Han får liksom skylla sig själv på något sätt. Jag har inte sett så mycket med honom men det är ju tyvärr inte en skådespelare som direkt utstrålar en mängd olika uttryck. Han ser mest likadan ut hela tiden och det är svårt att avgöra om han är glad eller rasande. Lite trist.

Men när han är hård, ja då är han hård (Jag älskar taglinen som satts på DVD-omslaget: "Don't fuck with Bronson!". Tryck en tröja med den frasen och jag köper den direkt!). Dock är den här Elmore Leonard-skrivna historien lite konstigt konstruerad med rätt mycket dötid mellan actionpartierna och karaktärerna känns lite lätt fåniga.

Å andra sidan kommer jag aldrig mer att kunna se eller äta en vattenmelon utan tänka på den här filmen, så det är ju alltid något att plocka med sig.


EXTRAMATERIALET

Som extramaterial finns Studio S standardutbud i form av skrivna biografier, filmografier och trivia, samt bildgallerier och trailers. Jag uppskattar alltid initiativet att lägga med trivia som extramaterial - alltid läsvärt och intressant. Här får man till exempel veta att filmen ursprungligen skulle haft Clint Eastwood i huvudrollen. Det känns nästan när man ser den.


TRE SAKER

1. Precis som många andra 70-talsactionfilmer (tänk "Dirty Harry"-filmerna) så slutar filmen tämligen direkt efter finalen. Ingen avrundning på något sätt. Tidstypiskt.

2. Al Lettieri som spelare Frank Renda är skapligt lik självaste Hulken - Lou Ferrigno.

3. Mr. Majestyk bjuder på mycket skön ironi. När han sitter i finkan och börjar småtjafsa med Renda säger en annan fånge "Vet du inte vem det är? Känner du inte igen honom?", och efter att ha tittat ett tag säger Majestyk exhalterat "Han är tv-kändis va? Jag har sett honom spela dragspel i ett program!". Humor!


ANDERS JAKOBSON (2010-05-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Studio S
Ljud: Monomix
Bild: Widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Biografier, filmografier, Trivia, Trailers, Bild- och affischgalleri
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (18/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA