Inget att minnas trots spännande scener

FILMEN

Öppningsscenen är spännande och effektiv. Vi ser en smidig inbrottstjuv ta sig in i en bank, hissa sig ned via vajrar och enkelt slå av alarmet. Allt detta till stämningsgivande "natt"-musik à la 80-/tidigt 90-tal. Men så tjuter alarmet i alla fall och Karen McCoy (Kim Basinger) tas till fånga.

Sex år senare har hon sonat sitt brott och möts av en jobbig vardag. Hennes övervakare vill skicka henne på "avlusningshem", hon möts av ständiga "nej tack" då hon berättar sanningen om de senaste sex åren när hon söker jobb och till råga på allt har hennes ex-man och dennes nya fru lurat i Karens son att hon är död. När hon trots det ställs öga mot öga med sonen presenteras hon som "en vän till din mamma".

Karen ramlar in i en klantig småtjuv (Val Kilmer) som närmast ser henne som en idol och erbjuder alla sin tjänster till henne. Men Karen vill bara leva ett normalt liv med den familj hon längre inte har. Situationen blir värre när skurken Jack Schmidt (Terence Stamp) som Karen anklagar för sitt fängelsestraff bestämt vill ha med henne i en ny kupp och kidnappar sonen för att få sin vilja igenom. Karen tvingas till en sista kupp, den svåraste av dem alla.

Så länge filmen skildrar inbrotten, vilket sker i början och i en lång utdragen, men spännande sekvens mot slutet, är filmen rätt så trevlig och lätt att fastna i. Men däremellan är det ett rätt mediokert drama som luktar gammal tv-film lång väg. Hade det inte varit för att ordet "shit!" yppas ett par gånger i denna 17 år gamla film hade jag trott att det hade varit just en tv-film, men vad jag förstått har detta varit en biofilm, även i Sverige.

Trots stora namn i de viktigaste roller så har jag aldrig tidigare hört talas om filmen, och efter att ha sett den är det kanske inte så konstigt. Det är ingen minnesvärd film trots att den stundtals är riktigt spännande.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Efter öppningsscenen kommer avslöjandet att McCoy är en kvinna, vilket är meningen att komma som en chock. Det gör det så klart inte när man sett omslaget och läst baksidetexten, men om man helt ovetande om både omslag och plott ser filmen så blir det nog en rätt fin effekt.

2. Detaljstuderar man omslaget så märker man att kvinnan på bilden inte är speciellt lik Kim Basinger och hela gestalten är bra mycket tuffare än den kvinna hon spelar i filmen.

3. Filmen är regisserad av Russell Mulcahy som även gjort "Highlander", "Highlander II", "Resident Evil: Extinction" och "Give ’em hell, Malone".


ANDERS JAKOBSON (2010-11-22)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Studio S
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 4:3
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (3/12):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN OKTOBER
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA