Årets händelse var ett bröllop

FILMEN

Hur skriver man en recension om ett bröllop? Det går på ett sätt inte, men eftersom årets bröllop finns på dvd måste ett försök göras. Jag såg bröllopet när det sändes live i tv hela dagen den 19 juni 2010. Vilket bröllop. I den nerkortade varianten på den här dvd-skivan får vi 165 minuter med höjdpunkterna från bröllopsdagen när Kronprinsessan Victoria gifte sig med sin Prins Daniel.

Dokumentären är uppdelad i fem kategorier, bra för den som vill välja vad den ska se om man inte alltid vill se allt material. Vigselceremonin, delar av kortegen, folkets hyllningar till brudparet, middagen samt tårta och dans är vad som finns med och det är ju det allra matnyttigaste, helt klart. Även middagsmenyn finns med på skivan, nästan som ett litet extramaterial.

Att titta på ett bröllop i efterhand brukar oftast bara vara roligt för de som gifte sig. Hemgjort videomaterial där filmaren skakar, det blir suddigt och inte alls speciellt bra går inte att jämföra med detta superba material. Givetvis inte. Här är det ett kungligt bröllop och allt är planerat i minsta detalj. Vill man bli glad och lycklig och överösas med genuin kärlek mellan ett par är det här den perfekta dokumentären att se. Gillar man sedan monarkin blir så klart det här bröllopet något alldeles extra som kan ses flera gånger om.

Materialet är från SVT:s sändningar och kommentatorerna Linda Nyberg och John Chrispinsson är båda är mycket kunniga och ger oss därmed massor av kuriosa och matnyttig information dokumentären igenom.

Jag slås flera gånger av hur vanligt bröllopet känns trots att det är så ovanligt. Med det menar jag till exempel talen som hålls både under vigseln och under middagen. När kärleken drabbar en människa spelar det ingen roll vilken färg det är på blodet som rinner i ådrorna. Kärlekens färg är röd oavsett om du är av kunglig börd eller inte.

Skivan är inte ett måste, men dock ett historiskt och välkommet tillskott i filmsamlingen.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Talet Daniel höll till sin nyblivna hustru under middagen har gått till historien och är också en av höjdpunkterna på skivan.

2. Sekvensen när Victoria blinkar till sin nervöse blivande make under vigseln är vad jag kan se inte med och det är lite synd, det är absolut en del man hade kunnat se om och om igen.

3. Gottandet i vackra klänningskreationer är bara det ett nöje. Det är inte alla dagar man får se världens kungligheter samlade i sina finaste klänningar.


MARIA EREMO (2010-12-31)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: DVD
Region: 0
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (16/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA