Bra action ur annan synvinkel

FILMEN

Det är uppfriskande med filmer som ger en annan syn på saken. Här har nu några duktiga turkiska hantverkare gjort en film om situationen i kurdiska Irak, utan att för en stund böja huvudet i försiktighet och skrapa med foten i marken. "Valley of the Wolfes: Iraq" är den mest antiamerikanska och antikristna film du kan se på dvd just nu.

Turkiska specialagenten Polat Alemdar (Necati Sasmaz) reser söderut till norra Irak för att hämnas sin bror, antingen på inofficiellt statligt sanktionerat uppdrag eller på eget initiativ; det förtäljer inte historien. Amerikanska småpåven William Marshall (Billy Zane) har under förnedrande former tagit in Polats bror och andra soldater på en turkisk förläggning till förhör. De stämplas som terrorister. En tid senare begår brodern självmord.

William Marshall ser sig som utsänd av Gud och driver sitt eget korståg i kurdiska Irak, med bas i miljonstaden Arbil. Muslimer är syndare, orena. Själv ber han om nåden att få bli martyr för den kristna heliga saken. Kring sig har han ett hov av stukade kurder, irakier och turkar, som han roat spelar ut mot varandra. Marshalls soldater är blodtörstiga och begår krigsförbrytelser – de är vargarna i dalen – men själv går han i vit kostym och har sällan blodfläckar på sina händer. Han begår två misstag i sitt högmod. Först gör han Polat Alemdar till sin dödsfiende när han förnedrar dennes bror. Och så gör han alla kurder till sina fiender när han dödar oskyldiga (även barn) på ett bröllop.

Mot Marshall ställs nu den skickliga Polat, som inte tänker ge sig innan Marshall är död. Och nyblivna änkan Leyla (Bergüzar Korel) som fått sin man dödad på bröllopet. Men Marshall är ingalunda ett lätt byte och snart jagar alla varandra i Arbils gränder.

"Valley of the Wolves: Iraq" är en djupt symbolisk film, full av politiska undertoner och bitterhet. Här är det förstås de muslimska människorna, inbördes lika olika som pingstvänner och missionsförbundare, som är de goda, men de är vilseledda av fienden. Fienden har fått bröder och systrar att begå våldsdåd i Allahs namn, kanske har rentav fienden själva organiserat självmordsattacker för att splittra muslimerna. Änkan Leyla får symbolisera viljan att hämnas ställd mot det sanna och det rätta. En vis sheik, Abdurrahman Halis Kerkuki (Ghassan Massoud), får i filmen leda de vilsegångna rätt. "Att döda oskyldiga är som att döda hela mänskligheten." Ytterst ställer filmen frågan vem som egentligen är oskyldig.

Vid sidan om det religiöst och regionalt politiska spåret är det också en riktigt hygglig actionfilm, som är både sevärd och spännande. Det är en film för både actionälskare och för sådana som vill väga den amerikanska propagandan mot en asiatisk.


EXTRAMATERIALET

Utgåvan innehåller inget extramaterial och det gör mig väldigt besviken. Jag vill verkligen höra hur filmmakarna tänkte.


TRE SAKER

1. Vi får följa med in i det ökända Abu Ghraib-fängelset, i scener som lite för tankarna till scenerna i "Schindlers List" där tåget med kvinnorna åker fel och hamnar i Auschwitz. Här dyker en rufsig Gary Busey upp, som judisk läkare, och levererar en konspirationsteori: lik från fångarna dissekeras och värdefulla organ skickas till London, Tel Aviv, New York och andra allierade i kriget mot muslimerna.

2. Billy Zane är klart road av och nöjd över sin roll som skurken Marshall. Och det är väl som man säger att ingen actionfilm är bättre än sin skurk. Han gör riktigt bra ifrån sig.

3. Stadskulturens vagga ligger i krokarna av Arbil. Det var här människorna började bygga städer i centrum av sina odlingar, när vi gick från nomadfolk till bosatta. Jag har länge velat åka dit och upptäckte att det faktiskt går att flyga till Arbil från Sverige numera.


TOBIAS JOHANSSON (2007-05-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin krig
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Krig
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby Digital 5.1 och DTS 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 16:9 och 1.85:1
RECENSERAT DENNA DAG (19/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA