Komplicerad eller enkel förvecklingsfars

FILMEN

"Det bara verkar komplicerat, men det är väldigt enkelt" säger mångmiljonären Bertrand Barnier till sin tröge massör när han ska försöka förklara turerna i "Den stora blåsningen". Det ligger väl en viss sanning i citatet men det är också väldigt komplicerat, precis som det ska vara i en förväxlingsfars.

Det här är en av den franska komikern Louis de Funès stora succéfilmer från 1967. Filmen filmades på nytt i USA 1991 med Sylvester Stallone i huvudrollen, en av Hollywoods stora floppar och när jag läser på om den får jag inte ihop hur det ens kan vara samma story.

Bertrand blir bryskt väckt av en anställd i sitt lyxhus. Den anställda - Christian Martin - vill ha löneförhöjning då han ska gifta sig. Inte med vem som helst utan med Bertrands dotter. Inte nog med det, Christian säger sig ha lurat till sig 60 miljoner france ur företaget vilket gör den redan rasande Bertrand än mer rasande.

Dottern å sin tur, hittar på att hon är gravid för att äntligen få gifta sig och flytta hemifrån. Saken är dock den att den kvinna som Christian vill gifta sig med inte alls är Bertands dotter, utan någon som bara hävdat det för att framstå som lite mer speciell, och den man som den riktiga dottern förälskat sig i - och som rent hypotetiskt är far till hennes påhittade barn - är chauffören Oscar som Bertrand nyligen kastat ut.

Där har ni upptakten till en förväxlingsfars där folk lurar varandra till höger och vänster och tre väskor, två innehållande 60 miljoner france och en lite kläder, ständigt är i rörelse. Att "Den stora blåsningen" bygger på en pjäs är ganska uppenbart. Allting utspelar sig i Bertands lyxhus och alla de klassiska ingredienserna ur farsens värld är med, utom möjligtvis "slå i dörrarna".

Jag har sett några filmer med Louis de Funès nu och han gör sin typiska roll: den hysteriska, aggressivt kokande medelåldersmannen som får sina raseriutbrott och flippar ut. Ett lite ensidigt skådespeleri kan man tycka, men jag är tämligen övertygad om att han visade upp andra sidor i några av de nästan 150 filmroller han gjorde.

Det är en ganska underhållande film av klassiskt matinésnitt. Ett par scener är till och med riktigt roliga så att man skrattar högt.


EXTRAMATERIALET

Studio S har skramlat ihop lite gott och blandat till extramaterialet, med trivia om filmen som det mest intressanta. Det finns också en biografi och en filmografi över Louis de Funès, trailer och en massa bilder att titta på.

Bättre än ingenting.


TRE SAKER

1. Jag är otroligt imponerad av scenografin. Huset där hela filmen utspelar sig är ruskigt läckert invändigt.

2. Vinjetten till filmen är mycket tjusigt gjord och i och med att vinjettlåten är riktigt klämmig får man ett bra intryck från starten.

3. Originaltiteln är "Oscar" och när filmen gick på bio i Sverige hette den "Saken är Oscar", vad nu det ska betyda. Det är över huvud taget en märklig titel då karaktären Oscar knappt är med i filmen.


ANDERS JAKOBSON (2007-05-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (12)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Studio S
Ljud: Stereo
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Biografi och filmografi med Louis de Funés, Trivia om filmen, Originaltrailern, Stort bildgalleri
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (4/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA