En lite mer komplicerad historia

FILMEN

I den andra filmen i serien om privatdeckaren Jussi Vares (Antti Reini) är det ett 15 år gammalt fall som hamnar i hans händer. Det är hans kompis, journalisten Toimittaja Ruuhio (Mikko Leppilampi) som behöver något att skriva om och därför ber Vares att gräva i fallet om "Aprilflickorna", tre unga kvinnor som bara försvann 15 år tidigare. Ingen lätt uppgift, för var ska man börja någonstans?

Av en till synes ren slump kommer små bitar av gåtans lösning till Vares, och det hela är en komplicerad röra av politik, prostitution och fastighetsaffärer - som även rymmer en spåkvinna, och en nyligen hemkommen hämndlysten figur som mördar både till höger och vänster och bedriver utpressning. Vad är hans koppling till "Aprilflickorna"?

Som beskrivet ovan är "Aprilflickorna" betydligt mer komplicerad och svårare att hänga med i än föregångaren "Ondskans kyss". Det är många karaktärer och en del krumbukter i historien där de många sidospåren ändå ska nå till samma mål.

Filmen känns lite billigare än sin föregångare. Visserligen grundar jag det på att bilration förändrats från filmiska 2.40:1 till mer tv-mässiga 1.85:1, men det är även en övergripande känsla jag får. Det är svårt att sätta fingret på vad det är, och om jag inte visste att samtliga sex delar i Vares-sviten visats först på finsk bio hade jag trott att denna var gjord för tv, eller åtminstone direkt till DVD. Kanske beror det på att regissören Anders Engström växlat vidare stafettpinnen till Lauri Törhönen som gjort denna och de flesta av de efterföljande filmerna. Jag vet inte.

Vares-serien dippar lite i och med denna del. Lite för lurig historia och jag saknar lite av charmen från den förra filmen. Det gör mig lite orolig inför de nästkommande filmerna.


EXTRAMATERIALET

Lite trailers och en musikvideo med Apulanta, vars låt "Vääryyttä" spelas under eftertexterna.


TRE SAKER

1. Hur försörjer sig Vares egentligen? I den här filmen gör han allt arbete utan att ha en egentlig arbetsgivare som kan ge honom ett arvode...

2. Några återkommande figurer i Vares-filmerna är de som står honom närmast. Förutom journalisten Ruuhio är det en före detta präst (Matti Onnismaa) som nu driver ett antikvariat, författaren Luusalmi (Eppu Salminen), grannen och taxichauffören Anna Huttunen (Maria Järvenhelmi), poliskommissarien Hautavainio (Ilkka Heiskanen) och en knarkare som kallas för Huggormen (Jasper Pääkkönen).

3. Filmen innehåller ett väldigt kort bröllop. Redan på bröllopsfesten skiljer sig det nygifta paret.


ANDERS JAKOBSON (2012-05-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin kriminaldrama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Kriminaldrama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Trailers, Musikvideo
RECENSERAT DENNA DAG (20/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA