Klassiska kaoskortfilmer

FILMEN

Säg Disney och många tänker direkt på Musse Pigg. Den lilla musen har blivit något av en maskot för allt som har med Disney att göra, även om Kalle Anka kanske är en mer populär figur.

Den här samlingen rymmer nio klassiska kortfilmer producerade mellan åren 1928-1934. De har en tidstypisk och speciell karaktär. Animeringarna är lite lätt skakiga där alla karaktärer mest dansar omkring, det är mycket musik i historierna och samtliga har även ett kaosartat upplägg där saker skenar iväg, som flygplan och ångvältar rattade av den käre Musse Pigg.

Samlingen inleds med Musse Piggs officiella debut, superklassikern "Steamboat Willie" som är den enda av filmerna här som verkar gått igenom någon sorts digital restaurering. Den ser oförskämt bra ut för att vara 85 år gammal, speciellt i jämförelse med de andra filmerna som är lite repiga och med överstyrt ljud. Synd att inte alla filmer fått samma behandling.

Filmen som ligger som nummer 2 i samlingen, "Plane Crazy", är den absolut första filmen med Musse Pigg, producerad några månader innan "Steamboat Willie". Filmen blev ingen succé när den testvisades och Walt Disney fick aldrig tag på en distributör. Jag kan inte se några direkta fel på den i dag.

Jag skrattar till högt ett par gånger under ungefär den timme det tar att se samlingen. Vissa skämt är riktigt absurda. Det som imponerar mest på mig är samspelet med musiken. När Musse får feeling och trummar loss på kastruller eller spelar dragspel på en gris ser det verkligen korrekt ut. Animatörerna var uppenbart musikaliska.

Även om samlingen är underhållande kan jag samtidigt tycka att den är lite trist presenterad. Det är bara filmerna rakt upp och ned, inget som helst extramaterial eller något som kommenterar filmernas historiska värde. Det hade lyft samlingen ytterligare.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Walt Disney gjorde Musse Piggs karaktäristiska falsettröst från den första talrollen i "The Karnival Kid" (film 3 i denna samling) till 1946.

2. "Hidden Mickey" är en Musse Pigg-siluett som finns insmugen i olika Disneyprodukter - allt från åkattraktioner på Disneyland till Pixarfilmer.

3. Den senaste kortfilmen med Musse Pigg gjordes i år. "Get a Horse!" är delvis gjord i 1928-stil men går över i modern 3D-animerad teknik. Filmen kommer att visas tillsammans med den kommande biofilmen "Frost" ("Frozen").


ANDERS JAKOBSON (2013-11-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Animerad
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: Disney
Ljud: Dolby Digital 2.0
Bild: 1.33:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (13/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA