Fantastisk titel film för entusiaster

FILMEN

Till att börja med måste jag säga att titeln är kanske den mest fantastiska någonsin, men så är det också det bästa med filmen. Det finns människor som verkligen gillar den här typen av udda filmer, och för deras skull är det skönt att det finns små, alternativa filmbolag som verkligen tar genren på allvar.

För oss andra blir upplevelsen också speciell men kanske på ett annat sätt. "Mountain of the Cannibal God" beskrivs på IMDB som "National Geographic meets Italian sleaze" och det är precis vad det handlar om.

En expedition startar i smyg på Nya Guinea. En kvinna (Ursula Andress) letar tillsammans med sin bror och ytterligare några människor efter hennes försvunne man. Spåren leder till en mystisk ö med ett berg som sägs vara förbannat.

Väl på ön minskar expeditionen drastiskt då deltagarna försvinner eller dör en efter en, tills bara en liten grupp kvarstår. Att det är onda kannibaler som är i farten är solklart.

Det hinner gå en bra bit av filmen innan de når kannibalgudens berg, men pay off:en är något extra. Själva guden är kanske inte vad man tänkt sig och kannibalerna gillar att kombinera kannibalism med rena sexorgier där det mesta händer - bland annat ger sig en exhalterad kannibal på sig en betande gris som är den största jag någonsin sett.

Ja, vad ska man säga? Som film sett finns det både bra och dåliga inslag. Miljöerna är väldigt genuina och är till stor del förmodligen det. Mycket djungel och djur som slåss och äter på varandra. Skådespeleriet är givetvis ingen höjdare - repliker levereras stolpigt och karaktärerna är inte speciellt trovärdiga och har kanske de kortaste stubinerna någonsin skildrade på film: så fort några tycker olika börjar de lappa till varandra. Logiskt!

Våldet är ganska uppskruvat och komiskt överdrivet, och skildras enligt en ganska vanlig princip där till exempel penetrationen av en kniv eller ett spjut görs i extrem inzoomning så att man inte ser något av själva personen som blir utsatt för det. Men ganska effektivt ändå, och blodskvättandet och lemlästandet är på en hög nivå, precis som det ska vara i en sådan här film.


EXTRAMATERIALET

När man kommer till extramaterialet är det ganska tydligt att det är entusiaster som ligger bakom releasen. Visserligen är det inga tunga bonusinslag, men det är i alla fall något, vilket man inte alltid kan räkna med när det gäller en obskyr film från 1978.

Bland det mer intressanta finns en förmodat färsk intervju i textformat med regissören Sergio Martino där han bland annat berättar att han upptäckte Nicole Kidman! Det finns också ett förhållandevis omfattande bildgalleri med lobbykort och posters från olika länder. Dessa är enligt en text som kommer upp i början tagna ur någon människas personliga arkiv. Entusiaster som sagt.

Det finns också en originaltrailer, men jag är tveksam om den verkligen är en originaltrailer. Det känns mera som en sammanfattning av filmen, men å andra sidan finns det ett gäng trailers från andra italienska skräckisar (som verkar vara betydligt bättre filmer) på DVD:n som är minst lika överdrivet långa.


TRE SAKER

1. Den gamla garantin "No animals were harmed during the filming" verkar inte gälla i denna film. Här finns bland annat en lång utdragen scen där en jättelik boaorm trycker i sig en levande apa. Och så den där grisscenen.

2. Ljussättningen i filmen är lite smått märklig. Det är liksom alltid ljust oavsett miljö eller tidpunkt, som det brukar vara i filmer av det här slaget.

3. Originaltiteln är italiensk: "La Montagna del dio cannibale", men den engelska titeln verkar ha varierats. Posters och bilder med titlarna "Slave of the Cannibal God", "Prisoner of the Cannibal God" och "Mountain of the Cannibals" figurerar bland extramaterialet. Även "Primitive desires" nämns som titel.


ANDERS JAKOBSON (2006-10-31)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (1)
20 senaste recensionerna i kategorin splatter
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Splatter
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Njutafilms
Ljud: Stereo
Bild: Widescreen 2.35:1 (anamorfisk)
Extramaterial:
Originaltrailer, Fotogalleri, Italienska skräcktrailers, Sergio Martinos filmografi, Intervju med Sergio Marrtino (text)
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (5/12):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN OKTOBER
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA