Osynligt expanderad rafflande storfilm

FILMEN

Att modern tids mest populära och delvis kontroversiella roman skulle bli film var lika självklart som att det blir det blir kallare på vintern. Författaren Dan Brown höll dock på rättigheterna tills rätt person efterfrågade dem, och det blev slutligen Ron Howard som fick göra filmen.

När filmen nu släpps på DVD har den blivit 25 minuter längre. Å ena sidan är det bra att den direkt släpps i ett längre format och inte som till exempel "Sagan om Ringen"-filmerna först i bioformatet och sen expanderade, men å andra sidan måste jag säga att de där 25 minuterna inte alls märks i helheten. Mycket skumt. Jag såg filmen på bio och det kändes inte som det var något nytt i DVD-versionen. Förmodligen handlar det om subtilt förlängda scener - några nya scener kunde inte jag hitta i alla fall.

De flesta har väl läst romanen och har man inte gjort så är det högst rekommenderat då den är betydligt bättre än filmen. Därmed inte sagt att filmen är dålig på något vis, men boken är mer rafflande och har ett högre tempo. Filmen är dock väldigt trogen sin förlaga, något som ändå är rätt unikt när det handlar om filmade böcker.

Tom Hanks spelar symbolexperten Robert Langdon. Han dras in i en historia där han och en fransk kryptolog, Sophie Neveu - spelad av Audrey Tautou, jagar sanningen bakom den Helige Graal, samtidigt som de själva jagas av både franska polismyndigheter och den katolska Opus Dei-sekten. Sanningen bakom den Helige Graal kan nämligen omkullkasta allt.

Jag har en förkärlek till mysterier av den här sorten, alltså sådana med religiösa förtecken. Dan Browns andra bok om Robert Langdon - "Änglar och demoner" - ska nu också filmas och den är nog egentligen bättre än "Da Vinci-koden".

Filmen kritiserades hårt vid premiären i Cannes och fick emotta i mitt tycke orättvis kritik. Visst, det är inte världens bästa film - Tom Hanks som vanligtvis är en stabil skådis är inte helt övertygande i sin roll och det slår inte direkt gnistor mellan han och Audrey Tautou. Tautou gör en roll som skiljer sig ganska rejält från de smått naiva figurer hon tidigare gjort i sina mest kända filmer.

I övriga roller måste jag framhäva Sir Ian McKellen som den maniska Graalexperten Leigh Teabing som dyker upp en bit in i filmen och sen absolut Paul Bettany som Opus Dei-munken Silas. Där har vi filmens stora stjärna och tveklöst den skådespelare som levererar mest och bäst.

Miljömässigt är det svårt att misslyckas. Dan Brown har en förkärlek till Europa och platserna Langdon och Neveu besöker är mycket läckra i sig själva. Filmmakarna har dessvärre varit tvungna att använda alternativa inspelningsplatser i vissa fall på grund av tillståndsproblem.

Många delar i boken, och således filmen, är mycket pratiga. Mycket information ska läggas fram för att förklara olika saker och detta har i filmen lösts på ett bra sätt genom att blanda in historiska bilder och scener. Mycket bra gjort.

Jag gillar "Da Vinci-koden" men risken med en film av den här sorten är att man nog inte ser om den allt för många gånger, då poängen med mysteriet spelat ut sin roll efter första titten. Men i och med att filmen är välgjord kan man nog njuta av den vid upprepade tillfällen i alla fall.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet har skyfflats över på en egen skiva, vilket är fullt naturligt då de lyckats klämma in den 167 minuter långa filmen på första skivan.

Extramaterialet består av 10 dokumentärer med en sammanlagd spellängd på ungefär 120 minuter. Ganska ordentligt tilltaget med andra ord. Dokumentärerna handlar alla uteslutande om själva produktionsdelen av filmen, knappt några tittar på pre- eller postproduction alls.

Bland det dokumentära materialet finns presentationer av alla betydande karaktärer, goda som onda, ganska stor fokusering på Ron Howards arbete, en alldeles för kort isolerad intervju med Dan Brown, där han visserligen avslöjar lite om nästa Langdon-bok och en hel del annat.

Mest spännande är kanske genomgången av alla platser de filmat vid. Ron Howard beskriver arbetet med filmen som en riktig resa, något som kanske blir annorlunda i framtiden med utvecklingen av blue- och greenscreens.

Och, ja, i dokumentärerna får vi veta förklaringen till Tom Hanks mycket speciella frisyr...

I en sekvens som heter "The codes of The Da Vinci Code" får se ledtrådar utlagda i filmen, vilka är helt omöjliga att uppfatta. Nästan lite onödigt arbete kan man tycka.

I sammanfattning så är extramaterialet mycket bra och stärker filmens kvalitet tycker jag.


TRE SAKER

1. Som språkpolis i smyg blir jag helt vansinnig över att "Da Vinci-koden" särskrivits konsekvent över hela omslaget, och vägrar skriva titeln på ett sådant inkorrekt sätt!

2. När trailern till filmen dök upp på nätet blev jag ganska konfunderad över att filmens slutscen fanns med i den. Rätt så avslöjande.

3. Ett tag fanns det planer om att använda storyn som underlag till tredje säsongen av "24", och det var ju en förbannad tur att det inte blev så!


ANDERS JAKOBSON (2006-11-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2006
Bolag: Universal
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40
Extramaterial:
First day on the set with Ron Howard, A discussion with Dan Brown, A portait of Langdon, Who is Sophie Neveu?, Unusual suspects, Magical places, Close-up on the Mona Lisa, Filmmaker's journey, The codes of The Da Vinci Code, The music of The Da Vinci Code.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (20/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA