En realistiskt otäck film

FILMEN

Amy Deasismont (mer känd som Amy Diamond) spelar Katja. En talang inom konståkning. Men det har sitt pris. För att vara perfekt tränar hon mycket och äter lite. Detta leder till ätstörningar och anorexia. Lillasyster Stella som är på väg in i tonåren avgudar sin storasyster och vill göra allt som hon gör. Men så märker hon Katjas hemlighet och då förändras allt. Hon vill berätta för mamma och pappa som själva är för upptagna med annat för att märka vad som händer, men Katja utpressar Stella vilket gör att hon hamnar i en omöjlig situation. Tjalla på Katja eller se henne gå under. Det kan låta som ett lätt val, men är man en ung tjej är det alla annat än självklart.

Amy är riktigt bra som Katja och jag köper helt och hållet att hon lider av ätstörningar. Nu har jag (som tur är) inte upplevt det som händer i filmen personligen, men det känns äkta. Och är man själv förälder så kan man ändå relatera till Katjas föräldrars frustration och panik när de försöker hjälpa sin dotter.

Även Rebecka Josephson är riktigt bra i rollen som Stella. Trots att hon är väldigt ung så är hennes rolltolkning trovärdig. Hon är verkligen ställd åt sidan när mamma och pappa försöker rädda Katja och hon får allt för ofta skulden när hon är helt oskyldig för att man inte vill göra Katja upprörd.

"Min lilla syster" är en riktigt bra men samtidigt otäck film som jag tycker man bör se med sina tonårsdöttrar om man har sådana hemma. Inte för att skrämma dem men för att visa dem att detta finns och att det är viktigt att lita på sina föräldrar, att prata med dem. Jag tror att filmen kanske kan nå fram det på ett sätt som annars kan vara svårt…


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Amy är 24 år och ser här nästan (inte riktigt) ut som det. Tidigare tycker jag ofta hon känts som mycket yngre än hon egentligen är.

2. Även Henrik Norlén och Annika Hallin gör bra roller som Stella och Katjas föräldrar.

3. Filmen har vunnit en hel bunt med priser på diverse filmfestivaler. Grattis!


HANS-ÅKE LILJA (2016-03-22)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (30/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA