Ett mästerverk i tio avsnitt

FILMEN

"Fargo" är tillbaka för en andra säsong och redan innan var jag full av förhoppning inför säsongen. Säsong 1 var ju underbar och förväntningarna på denna den andra säsongen var skyhöga. Och till min glädje infriar den alla min förhoppningar, med råge. Stilen är lika skön som den var i första säsongen, både vad det gäller karaktärerna och stämningen. Handlingen utspelar sig 1979 och är fristående från första säsongen även om det finns en massa kopplingar. Sägong 2 är en prequel till första säsongen och vi får se Molly Solversons (som hade en av huvudrollerna i första säsongen) pappa Lou i en av huvudrollerna. Tillsammans med sin svärfar Hank ska han utreda ett gäng mord.

Säsong 2 handlar nämligen om upptakten till det som i första säsongen kallas "The massacre at Sioux Falls". Vi får alltså en backstory till första säsongen. Allt börjar med att en av bröderna Gernhardts dödar en domare och två personer till och på så vis omedvetet sätter igång en händelsekedja som tillslut utmynnar i "The massacre at Sioux Falls". De första morden leder till ett blodigt gangsterkrig mellan familjen Gernhardts och Kansasmaffian. Mitt i allt detta hamnar även Peggy och Ed Blumquist, då allt startade när Peggy råkar köra ihjäl en Gernhardts-bror. Helt plötsligt har vi ett gangsterkrig, en gangsterfamilj som vill ha ihjäl Peggy och Ed och en sheriff som i denna röra ska ta reda på vad som hänt samtidigt som hans fru lider av obotlig cancer.

Har ni sett säsong 1 så kommer ni känna igen er. Stilen är densamma och det är faktiskt det som gör "Fargo" så himla bra. Det och karaktärerna som är underbart skrivna. Väldigt speciella men inte för mycket. De håller sig på en nivå som gör det konstiga bra, om ni förstår vad jag menar. Jag kan faktiskt inte hitta något som är dåligt med serien. Ett tag blandade man in ufon i handlingen och röda varningsflaggor for upp, men de löste det riktigt bra. Och för den som är extra uppmärksam finns det en massa kopplingar till första säsongen här i den andra.

Vi ser Kirsten Dunst som Peggy, Jesse Plemons som Ed, Patrick Wilson som Lou och ingen mindre än Ted Danson som hans svärfar Hank. Alla är riktigt bra, men jag måste säga att Danson imponerar stort. Nu är det en tredje säsong på gång som kommer få premiär våren 2017 och frågan är om man återigen ska lyckas upprepa succén? Känns nästan som om det vore för bra för att vara sant, men med de två första säsongerna har man verkligen bevisats att inget är omöjligt.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av två bakom kulisserna-filmer som går igen om serien och hur man spelade in den. Mycket bra gjort och här får vi också en hel del kopplingar mellan säsongerna avslöjade. En del hade jag redan hittat, men inte alla. Vi får även höra Keith Carradine (Lou i säsong 1) och Patrick Wilson (Lou i säsong 2) berätta om karaktären.

Utöver detta får vi en reklamfilm för skrivmaskinsaffären som finns i stan. Vi får också höra Bruce Campbell berätta om sina filmer som Ronald Reagan medan vi tittar. Och sen får vi se boken "The history of true crime in the Midwest" som sägs innehålla alla de berättelser som används i serien.


TRE SAKER

1. Jag gillar 70-talskänslan i säsongen.

2. Precis som i första säsongen inleds varje avsnitt med "This is a true story. The events depicted took place in Minnesota in [year]. At the request of the survivors, the names have been changed. Out of respect for the dead, the rest has been told exactly as it occurred." Natuligtvis är detta inte sant.

3. Bruce Campbell dyker upp som Ronald Reagan i två avsnitt.


HANS-ÅKE LILJA (2016-06-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2016
Bolag: FOX
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Skip sprang TV commercial, The films of Ronald Reagan: audio commentary by Bruce Campbell, Waffles and Bullets holes; a return to Sioux Falls, Lou on Lou: A conversation with Noah Hawley, Keith Carradine and Patrick Wilson and The history of true crime in the Midwest
RECENSERAT DENNA DAG (19/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA