Tecknad Batman för vuxna

FILMEN

Batman i animerat format har jag haft lite problem med. Jag har vid flera tillfällen försökt titta på den hyllade "Batman - The Animated Series" utan att komma mer än något avsnitt in. Den är helt enkelt inte i min smak. Förra året såg jag "Batman Unlimited - Monstermania", en ganska barnanpassad version baserad på leksaker och förvånades över att jag faktiskt blev lite engagerad. När "Batman: The Killing Joke" kommit är jag dock på förhand betydligt mer engagerad.

Detta är en klassisk grafisk roman i Batman-mytologin. 1988 kom det 46 sidor långa äventyret ritat av Brian Bolland och skrivet av mästaren Alan Moore. Som ni kan se på omslaget, som för övrigt lyft framsidan från Bollands original, är det 15-årsgräns på filmen och det är med andra ord ingenting för barn. Det är en stundtals väldigt mörk historia där Jokern en gång för alla gör sitt bästa för att hämnas på Batman bland annat genom att ge sig på familjen Gordon, poliskommissarien Jim och hans dotter Barbara. I originalromanen har den sistnämnda, som även är känd som Batgirl, en ganska liten men viktig roll. Till filmen har historien utökats med en inledande halvtimme med stort fokus på Batgirl och framför allt hennes samarbete med Batman som inte riktigt är på samma villkor från båda hållen.

Batman menar att Batgirl drivs av ett bekräftelsebehov och att hon inte stått vid "avgrundens kant" än, det vill säga stunden då man frestas att döda sina motståndare. Givetvis leder denna prolog fram till en sådan stund och Barbara inser att hon inte kan fortsätta att vara Batgirl längre. Uppenbarligen har Batman funderat över sin hatiska relation till Jokern som han tror bara kan sluta på ett sätt, att en av dem dödar den andra, och när han får anledning att besöka Arkham Asylum och konfrontera Jokern är han redo för någon sorts försoning. Väl där inser han att Jokern ännu en gång rymt ur fängelset och är på fri fot. Den skrattande galningen gör en attack mot Gordons, kidnappar Jim och tar honom till ett nöjesfält där hans ambition är att driva honom vansinnig. Efter hand kommer även Batman dit och ställs mot sin återkommande fiende, kanske en gång för alla.

Eller, ja, ni vet ju hur det är med superhjältehistorier. Det finns många parallella kontinuiteter och här är en. Bland annat finns det en version av hur Jokern blev Jokern i storyn - som även är anledningen till att han vill hämnas - men karaktären säger även att han inte minns riktigt hur han blev som han blev och föredrar "multiple choice". Med andra ord: Det kan vara sant, men det kan även vara ljug.

Som adaption är filmen trogen sin förlaga, med undantag för den inledande halvtimmen som visserligen ger lite substans till Batgirls roll i helheten och tanken om att stå vid avgrundens kant, men samtidigt är lite annorlunda i ton och känsla jämfört med resten. Det kan vara ett sätt att få in lite mer action i filmen då den större delen av historien är betydligt mer dialogdriven och i och med det kommer vi in på röstskådespelarna. Det är Kevin Conroy som gör Batman och Mark Hamill som är Jokern och båda är veteraner i sammanhanget, bland annat från "Batman - The Animated Series" och otaliga andra filmer och dataspel. De är lysande i sina roller och speciellt Hamill som egentligen hade lagt ned sin Jokernröst för gott men lovat att göra comeback i fall "The Killing Joke" skulle filmas. Och så blev det ju.

Stilmässigt är animationerna givetvis inte lika eleganta som Bollands teckningar men de är solklart inspirerade och jag upplever dem som bättre än tidigare varianter jag sett. Jag gillar det och jag gillar filmen. Det är tecknat men samtidigt inte någon urlakad barnvariant som bara gör mig trött. Det här är för vuxna och med en riktigt bra Batman-historia som grund där vi får en av de bästa Jokern-gestaltningarna genom tiderna i manuset och skickligt tolkad av Hamill.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialmässigt är filmen faktiskt packad med mycket mer än det som står med på omslaget. Visserligen handlar det om trailers och fler "sneak peeks" än den annonserade, men det är överlag positivt.

Vi kan faktiskt börja med smygtitten då som är till nästa animerade DC Comics-film vilken är "Justice League Dark". Otroligt fräckt - det är en sammansättning av (anti)hjältar som rör sig i de ockulta sfärerna som John Constantine, Deadman, Etrigan the Demon, Zatanna och Swamp Thing. Jag blir helt klart pepp på detta projekt som är planerat till hösten 2016. Smygtitten innehåller både intervjuer med skapare, färdiga scener och presentationer av röstskådespelarna (där jag bara måste ge tummen upp till att Matt Ryan får göra Constantine igen för tredje gången). Liknande smygtittar ges på andra Batman-filmer som redan kommit ut, vilket är lite omotiverat men ändå kul för de som inte sett just dessa filmer.

Två hyfsat långa featuretter om "Batman: The Killing Joke" ligger med. Den ena handlar om musiken, med ett stopp i historiens musikalnummer (!) - något som faktiskt är helt plockat ur den tecknade förlagan. Det landar sedan i storyboards och specifika tittar på Mark Hamills röstinspelningar. Den andra featuretten går mer in på filmens story med fina jämförelser mellan originalet och filmen och hur boken påverkat Batman/Joker-mytologin i stort. Mot slutet berörs även den nytillkomna prologen (och den lilla epilogen) och hur man menar att det hör ihop med "The Killing Joke". Jag köper det.

Två arkivavsnitt från "Batman - The Animated Series" ligger med och jag klarar bara av att se några minuter. "Christmas with the Joker" från 1992 är seriens andra avsnitt och första gången Jokern är med och är givetvis intressant ur en historisk synvinkel, men jag pallar inte med att se mer än inledningen. Det är för övrigt ett av de få avsnitt jag plågat mig igenom tidigare. "Old Wounds" är från seriens fjärde säsong (1998), då den bytt namn till "The New Batman Adventures", och det avsnittet skulle jag nog kunna tänka mig att se i sin helhet vid tillfälle. Även här är Jokern skurken, men mycket av storyn handlar om när Batman och Robin splittrades och den senare blev Nightwing.

I sin helhet, mycket att se!


TRE SAKER

1. Utgåvan är engelsk och saknar svensk text.

2. Alan Moores namn finns inte med bland eftertexterna, vilket även var fallet med "Watchmen". Moore blev så missnöjd med filmatiseringarna av hans verk att han inte vill ha sitt namn kopplat till dem och det här verkar vara ett sådant fall.

3. Även om filmen gjordes "direkt till video" så visades den på ett antal biografer under ett fåtal dagar, med premiär under Comic-Con 2016.


ANDERS JAKOBSON (2016-08-22)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (27)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2016
Bolag: Warner Bros.
Tema: Superhjältar
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
Extramaterial:
Batman: The Killing Joke: The Many Shades of The Joker, Madness set to Music, 2 Bonus Cartoons, Sneak Peek
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (18/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA