Seriens struktur cementeras

FILMEN

"Blue Bloods" ångar på med en femte säsong och när man ser en säsong i så snabb takt som jag gjort så framträder ett mönster. Serien får en struktur som man känner igen från avsnitt till avsnitt. Ni vet hur det var på 80-talet när "Hulken" visades. Man visst i förväg att han alltid blev Hulken två gånger. Varken mer eller mindre. Lite samma struktur kommer fram här också.

Vi har alltid två inledande historier som vi får presenterade innan inledningen kommer. Lite ovanligt då min uppfattning varit att det ofta är ett som presenteras. Spelar ingen roll men till början så var jag alltid beredd på inledningen efter det första men det kommer alltid ett andra.

Sen har vi alltid några huvudhistorier där antingen Donny och hans partner eller Jamie och hans partner har ett fall, Erin som har något rättegångsfall eller pappa Frank som har något problem som måste lösas, gärna med pressen. Dessa huvudfall löper parallellt och klaras alltid upp innan 40 minuter nåtts. Det är ytterst sällan ett fall spiller över till ett andra avsnitt. Det händer men som sagt, det är inte ofta.

Sen har vi andrahandsfall. Här är det farfar Henry, Nicky eller Dannys fru Linda som får tid. Här är det ofta privata problem, någon kompis till Nicky som tagit knark, Linda som blivit rånad eller Henry som träffat en dam eller en gammal bekant som behöver hjälp.

Men trots att hela serien rullar på i samma mall avsnitt efter avsnitt så växer den och jag gillar den. Dock är det fortfarande ett problem att allt hela tiden löser sig. Låt något hemskt hända förtusan. Vi behöver lite ond bråd död i serien… Sen har vi den berömda söndagsmiddagen som den här säsongen faktiskt hade mer bråk än värme och det är ju faktiskt, hur konstigt det än kan låta, bra. Något som går utanför seriens struktur…och det behövs…


EXTRAMATERIALET

Boxen är fullmatad med extramaterial. Vi får den nu klassiska genomgången av säsongen. Vi får se hur de firar sitt 100 avsnitt, vi får se hur de gjorde stuntscenerna och vi får gå på tur i kulisserna. Vi får se en kokbok där man samlat recept från skådisarna och familjemiddagarna och det finns till och med svenska köttbullar representerade. Vi får även lite bloopers och kommentarer.

Som sagt en fullmatad box och jag måste erkänna att jag är imponerad över hur mycket tid man faktiskt lägger på extramaterialet. Sen är det lite kul att se att en del faktiskt tror att det är familjemiddagen vi tittare ser fram emot mest i varje avsnitt…


TRE SAKER

1. Kolla Tom Sellecks minspel. Han har några miner som dyker upp rätt ofta…

2. Alltid när Frank kommer in på sin närmaste mans kontor flyttar han på ett pappersställ och sätter sig. Men den är alltid tillbaka nästa gång han kommer på besök.

3. Den här säsongen har vi faktiskt en familjemiddag där alla inte när närvarande…fysiskt…


HANS-ÅKE LILJA (2016-03-21)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (5)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 6
Utkomstår: 2016
Bolag: Paramount
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Blue Bloods 100th Episode: A Celebration, The story of the Reagans: Season 5, Inside the Commissioner's Office, Commissioner's Office set tour with Gregory Jbara, Blue Bloods stunts, Cast appearance on The Talk, Inside The Blue Bloods Cookbook with Bridget Moynahan, Gag reel och Kommentarspår.
RECENSERAT DENNA DAG (20/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA