Sex, våld och politik i Rom

FILMEN

HBO:s mastiga och episka projekt "Rome" är precis så välgjort, välskrivet och snyggt som man förväntat sig. HBO har tidigare, i till exempel "Band of Brothers" och "Deadwood" visat sig ytterst kapabla att skildra dåtiden på ett genuint och ärligt sätt, och med "Rome" kliver de ännu längre bak i historien, närmare bestämt till år 52 f.kr.

Då säsongens 12 avsnitt täcker upp hela åtta år är det givetvis väldigt svårt att sammanfatta den, men inledningen sätter anslaget för hela säsongen. Generalen Julius Caesar har under många år varit i Gallien (vilket alla "Asterix"-läsare känner igen) och fört ett brutalt krig där han slutligen erövrat riket. Detta initiativ har inte setts med positiva ögon hemma i Rom där konsulen Pompejus Magnus, gammal vän till Caesar leder republiken. Caesars ambition att utjämna klasskillnaderna går inte hem hos den konservativa senaten, och han måste därför oskadliggöras.

Men Caesar är allt för stark och det blir istället Pompejus och hans anhängare som drivs ut ur Rom och jagas runt nästan hela Europa av Caesars här. Samtidigt får Caesar en allt starkare position i Rom och ett ökande storhetsvansinne, men delar av den gamla senaten anser att han är en tyrann och inleder en konspiration.

Vid sidan av allt detta berättas en mängd olika historier, den i mitt tycke mest spännande om soldaterna Lucious Vorenus och Titus Pullo. De är en centurion och en legionär som i det första avsnittet får ett uppdrag av Caesar att återfinna en stulen guldörn. Det är inledningen på en turbulent vänskap som sätts på prov många gånger, men som också leder till många framgångsrika hjältedåd. Det intressanta är att Vorenus och Pullo är så olika. Vorenus är en trogen familjeman som alltid agerar långsiktigt och som under säsongens gång avancerar avsevärt politiskt av bara farten. Pullo är å sin sida en riktig fajter som snarare använder musklerna än hjärnan. Pullo är seriens bästa karaktär, medan Vorenus är den obligatoriska man of reason.

Utöver detta bjuds vi in i det politiska rävspelet, främst genom Atia, Caesars systerdotter, som genom sin sexuella kraft kan manipulera både till höger och vänster bara för att hålla ryggen fri. Hennes barn Octavian och Octavia används ibland som spelpjäser när de behövs. Även Marcus Antonius, Caesars favoritsoldat, är med och rör om i grytan

Jag hade förväntat mig att "Rome" skulle vara lite mer brutalt. Det är först i en mycket viktig gladiatorscen i slutet av säsongen som det blir riktig lemlästaraction. Tonvikten ligger istället på dramat och en hel del äventyr. Jag klagar inte.

Serien är förstås makalöst snygg med välgjorda kostymer och storslagna scenerier. Serien är inspelad i Rom, men eftersom detta gamla Rom inte finns kvar har man gjort ett enormt bygge i anslutning till en studio i Rom. Man köper det rakt av.

Vad som dock inte funkar lika bra är att säsongen ska utspela sig under åtta år. Tidsanvisningar saknas och seriens yngre skådespelare åldras inte trovärdigt.

Skådespeleriet är annars av högsta klass, och nästan alla skådespelare är nya ansikten för mig, något som helt klart gör det enklare att köpa karaktärerna. Nästan alla skådespelare är dessutom engelsmän eller irländare och en del är italienare.

Engelska skådespelare, inspelad i Rom och producerad av USA:s bästa tv-bolag - "Rome" är ett riktigt globalt mästerverk.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är utspritt över några av de fem skivorna och på en egen sjätte skiva, men till varje avsnitt kan man slå på något som heter "All roads lead to Rome" som är ett sorts faktaspår där kommentarer dyker upp i stället för undertexter. Det är kommentarer sammanställda av seriens historiska expert Jonathan Stamp och ger matnyttig fakta till scenerna. Det finns också kommentarspår till åtta av avsnitten.

När det gäller extramaterial av mer dokumentärt slag så finns det fem stycken. Den första - "Friends, romans, countrymen" - ger oss en presentation av karaktärerna i serien. Vidare finns två inslag som bryter ned två av säsongens mest spektakulära scener - Gladiatorscenen i avsnitt 10 och Caesars triumf i avsnitt 11. Intressant på många vis.

De två sista finns på den sjätte skivan och det är "The Rise of Rome" som ger en mer komplett titt bakom kulisserna med speciellt fokus på den gigantiska inspelningsplatsen, och "When in Rome" som tar upp kulturella exempel utifrån händelser i säsongen.

Inte nog med det - det finns ett fotogalleri med 50 bilder också.


TRE SAKER

1. Jag blev ganska paff av att se Karl Johnson, som spelar den mumlande gamle polisen i "Hot Fuzz" som vältaliga senatorn Cato. Smått surrealistiskt.

2. Serien har en karaktär som kallas "Newsreader", en man som läser upp meddelanden och nyheter på ett dramatiskt sätt. Det roliga är att han, med viss uppgivenhet, väver in reklam i sina meddelanden. Inte ens de gamla Romarna var roade av reklam.

3. Lyndsey Marshal gästspelar som den fullkomligt vansinniga Kleopatra i ett avsnitt. Mer i säsong 2.


ANDERS JAKOBSON (2006-10-04)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (1)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 6
Utkomstår: 2006
Bolag: Warner Bros.
Tema: Kompletta tv-serier, HBO-original
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Åtta kommentarspår med avslöjanden från skådespelarna och inspelningsteamet, Friends, Romans, Countrymen – presentation av seriens karaktärer, Bild för bild: Caesars triumf – inspelningen av det storslagna segertåget i episod 10, Bild för bild: Gladiator – inspelningen av de spännande kampscenerna i episod 11, The Rise of Rome – bakom kulisserna på inspelningsplatsen, kostymavdelningen och skådespelarnas läger, When in Rome – dokumentär om kulturen i det antika Rom, Fotogalleri – över 50 aldrig tidigare visade bilder
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (18/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA