Tuff motståndare för Supergirl i omgång tre

FILMEN

Arrowverseserien "Supergirl" flyger vidare med sin tredje säsong och håller generellt sett samma klass som tidigare. En skillnad denna gång är att det känns som att det är mindre spridda äventyr för Kara Zor-El (Melissa Benoist) och hennes mänskliga och omänskliga vänner, och att det i stället handlar om en längre story som tar oss genom både mörker och elände under säsongens 23 avsnitt.

Under förra säsongen fick Supergirl en superkompis och pojkvän i Mon-El (Chris Wood) som ursprungligen kom från planeten Daxam, en halvt om halvt fiende till Krypton. Storylinen ebbade ut i en attack från Daxam där Mon-El slutligen offrade sig och försvann från jorden för att helt enkelt inte dö. Därför inleds säsongen med att Kara sörjer sin förlorade kärlek.

Men Mon-El ska snart återvända. Från framtiden, fast i forntiden. Ett skepp upptäcks under National City. Det har legat där ett tag och inuti finns en nedsövd Mon-El. Efter uppvaknandet förklarar han att han färdades genom ett maskhål till 3100-talet, men har nu återvänt med ett uppdrag tillsammans med teamet Legion of Super-Heroes. För Kara har det bara gått några månader men för Mon-El har det gått betydligt längre tid och han har hunnit vara med om en hel del, och till och med gift sig med Saturn Girl (Amy Jackson). Det de är ute efter är att identifiera så kallade Worldkillers som kan beskrivas som Kryptonianska häxor med onda krafter - och avsikter.

En av dessa är Reign (Odette Annable) som blir den stora skurken i säsongen och en otroligt tuff motståndare till Supergirl. Till vardags är Reign den ensamstående mamman Samantha Arias som jobbar för L-Corp tillsammans med Lena Luthor (Katie McGrath) och som inte har en aning om att hon är från Krypton och att hon är en ond häxa. Hon drabbas av minnesförluster, vilket är en anledning till att Lena börjar ta hand om henne.

Supergirl har förstås hjälp av sitt vanliga gäng - systern Alex (Chyler Leigh) som även drabbas av brustet hjärta, Detektiven från Mars: J'onn J'onzz/Hank Henshaw (David Harewood) som hittar sin pappa trots att han ska vara den enda överlevande gröna marsianen, James "Jimmy" Olsen (Mehcad Brooks) som envisas med att kalla sig The Guardian, datageniet Winn Schott (Jeremy Jordan) som har vissa släktproblem under säsongen, men även Mon-El som äntligen får sin legendariska kostym, Saturn Girl och Brainiac 5 (Jesse Rath).

Säsongen slutar, precis som de flesta CW-serierna, med en konklusion och känslan av att saker och ting kommer att ruskas om i grundvalarna, för att sen kompletteras med en liten coda som visar att förutsättningar för nästa säsong drastiskt ändras. Det är ju bra, för att bara rapa upp samma upplägg ännu en gång är bara trist, och när "Supergirl" återvänder i säsong fyra blir det troligen med en del nya karaktärer och ett upplägg som säkert blir lite kaotiskt inledningsvis.


EXTRAMATERIALET

Låt mig börja med bloopersblocket. Vanligtvis finns det inte mycket att kommentera kring detta - det är felsägningar, bortbleepade svordomar och orimligt mycket dansande. Men det finns faktiskt något unikt här, nämligen en sekvens där Melissa Benoist ska föreställa ligga i koma och faktiskt somnar mitt under tagningen. En snarkande Supergirl - det ni!

I fjol var Supergirl med i Arrowverse-seriernas stora crossover som då utgjorde tre avsnitt av de andra serierna med Supergirl som gäst. Den här gången var alla fyra serierna med och därför blev det fyra avsnitt under namnet och vinjetten "Crisis on Earth-X". Detta är en passning till serietidningars årliga team-ups eller crossovers som oftast hade titeln "Crisis on [något]". Fiffigt nog har det tänkts till lite denna gång och alla fyra avsnitt ligger med på samtliga fyra säsongsboxar. Så var det inte sist, och det underlättar för de som vill se crossovern men inte är intresserad av eller följer samtliga serier.

Avsnitten kompletteras av en bakomfilm som samlar exekutiva producenter från alla serierna. De samtalar om hur det gick till att skapa ett episkt event av det här slaget och hur de samarbetade över serierna och så vidare. Bra information om än lite trist presenterat.

Ytterligare en extramaterialseffektivisering som gjorts är att en timslång sammanfattning av alla DC-seriers Comic Con-paneler från 2017, alltså inför denna säsong, inklusive helt separata "Gotham", ligger med. Lite smidigare än separata och ganska utdragna varianter.

Utöver spridda bortklippta scener finns det en kortare bakomfilm om Reign, vilket egentligen inte är mer en konkret genomgång av karaktären. Inte speciellt givande eller unikt, tyvärr.


TRE SAKER

1. Mitt barndomsjag hoppar och jublar med "Rymdens Hjältar"-tidningar i händerna när karaktärsnamn som Saturn Girl ("Saturnusflickan") nämns. Helt galet att dessa karaktärer dyker upp på tv så många år senare!

2. I nästkommande säsong ryktas det om att vi kommer se mer av Superman (Tyler Hoechlin) som vi såg under några avsnitt av säsong 4. Det är klart positivt.

3. "Supergirls" första meta-människa, Leslie Willis aka Livewire (Brit Morgan), kunde vi se som skurk i säsong 1 och 2, men i denna är hon om än motvilligt en medhjälpare till Supergirl i ett känsligt avsnitt. Jag tycker det är kul när tidigare karaktärer grävs fram på nytt. Vissa är för bra för att bara försvinna.


ANDERS JAKOBSON (2018-10-02)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (31)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action, TV-serie
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2018
Bolag: Warner Bros.
Tema: Superhjältar
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Extramaterial:
Crossover episodes, Inside the Crossover: Crises on Earth-X, The Best of DCTV's Comic-Con Panels San Diego 2017, She Will Reign!, Deleted Scenes. Gag Reel
RECENSERAT DENNA DAG (8/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN NOVEMBER
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA