Mysig men sorglig familjefilm

FILMEN

Även om det är svårt att tänka sig det så växer alla fiktiva barn upp. Det där busfröt Kalle som hade äventyr med sin i allra högsta grad levande tigerkompis Hobbe är vuxen nu och har kanske glömt bort Hobbe. Lite samma sak är det delvis för Christoffer Robin (Evan McGregor) i den här filmen. Filmen inleds med att pojken tar farväl av sina djurvänner i Sjumilaskogen innan han ska resa i väg till en internatskola. De sista minnena av Nalle Puh och alla de andra dokumenteras på en teckning som viks ihop och läggs i en låda under hans säng i pojkrummet. På internatskolan finns det inte utrymme för barnsligheter och fantasier och när den unga Christoffer Robin hastigt och lustigt förlorar sin far måste han växa upp snabbt.

Och i en annan värld strövar Nalle Puh runt och tittar på dörren som Christoffer Robin brukade komma ut ur och väntar på sin kompis. Snyft! Disney vet hur man får tittaren att bli drabbad av sorgliga tankar och känslor.

Christoffer Robin växer upp, träffar kärleken i Evelyn (Hayley Atwell), bildar familj, drar ut i andra världskriget, kommer tillbaka, har blivit pappa till Madeline (Bronte Carmichael) och får ett chefsjobb hos väsktillverkaren Winslow. Ett jobb som betyder mycket ansvar, speciellt när ekonomin ser mörk ut och åtstramningar måste göra. Klart att Christoffer Robin inte har tid med sin familj, och det planerade långhelgen i Sussex med sina tillhörande skogar blir inställd för Christoffer Robins del.

Samtidigt är alla Nalle Puhs vänner i skogen försvunna och för att hitta dem behöver han Christoffer Robin. Efter trettio år tar björnen vägen in genom dörren och hittar sin kära vän och ett nytt äventyr inleds, ett som ska få den vuxna mannen att hitta sitt fokus igen.

Personligen har jag ingen djup relation till Nalle Puh, men har ändå grundkunskap om karaktärerna och historierna. I den här gestaltningen har skaparna gått till A.A. Milnes originalkälla och gjort några av djuren till uppstoppade gosedjur medan andra är riktiga djur. Det ger en lite märklig blandning som snabbt faller i glömska då det enbart är de uppstoppade djuren som kommer med till den verkliga världen. Kombinationen av verkliga personer och animerade uppstoppade gosedjur fungerar fint, men jag blir lite störd av att Nalle Puh ser så nollad ut. I kombination med den släpiga rösten känns karaktären som en väldigt gammal man snarare än en lekfull nallebjörn.

Det gör att filmen får en melankolisk färgning för mig. Även om det finns en sorts försoning i historien känns alla farväl tyngre. Det är lite jobbigt. Jag förväntade mig att det skulle komma en twist om att Nalle Puh, I-or, Nasse och Tiger skulle vara fantasiprodukter hos Christoffer Robin, men de är i allra högsta grad levande och agerar mot andra människor på precis samma sätt, vilket leder till en rad komiska sekvenser när djuren åker till London i den faktiskt ganska spännande finalen.

Trots den lite sorgliga tonen är det här är en ganska mysig film som kan passa hela familjen och för att de yngsta tittarna ska hänga med finns det svenskt tal till filmen som val.


EXTRAMATERIALET

Fyra korta kompletterande bakomfilmer ligger med som bonus. Den första handlar om filmens tillkomst, den andra om röstskådespelaren Jim Cummins som gjort Nalle Puh och Tiger sedan 80-talet, den tredje om hur Walt Disney intresserade sig för Nalle Puh på 30-talet och den fjärde om hur karaktärerna filmades och animerades.

Ganska trevligt bonusmaterial tycker jag.


TRE SAKER

1. I den här historien åtminstone heter Christoffer Robin så i förnamn och efternamn. I själva verket baserades Christopher Robin på författaren A.A. Milnes son och hette alltså Milne i efternamn. Den resa in i vuxenvärlden som Christoffer Robin gör i filmen speglar väldigt mycket förlagans liv.

2. Apropå namn är det kul att se vad karaktärerna heter i olika nordiska länder. Christoffer Robin heter kort och gott Jakob i Danmark, Kristoffer Robin i Norge och Risto Reipas i Finland. Nalle Puh (Winnie the Pooh i original) heter Peter Plys i Danmark och Ole Brumm i Norge.

3. Disney verkar inte haft ensamrätt på Nalle Puh under alla år. Eller så har ryska filmmakare helt enkelt struntat i rättigheterna, för mellan 1969 och 1972 gjordes tre ryska animerade kortfilmer med "Vinni-Pukh".


ANDERS JAKOBSON (2019-03-05)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin barn o familj
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Barn o familj
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2019
Bolag: Disney
Ljud: Dolby Digital Plus 7.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Extramaterial:
En film görs för Nalle Puh, Nalle Puh finner sin röst, Nalle Puh och Walt blir vänner, Nalle Puh och hans vänner kommer till liv
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (18/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA