Bra uppföljare med kul internetgestaltning

FILMEN

Flera gånger i "Röjar-Ralf kraschar internet" sägs det att händelserna i den första filmen skedde för sex år sedan, vilket känns osannolikt länge sedan. Men det är sant - sex år har faktiskt gått både i filmens värld och i verkligheten. Trots att jag inte sett om den första filmen känns det inte allt för länge sedan som jag såg Ralf och Vanilja på äventyr.

Den här gången följer vi med dem till internet. Ralf och alla de andra arkadsspelsfigurerna har levt bra sedan sist. De jobbar i sina spel under arkadhallens öppettider och umgås sedan med varandra resten av dagarna. Ralf hänger med Vanilja och de har det bra. Vanilja är visserligen lite uttråkad av sitt racingspel Sockerchock då hon alltid vinner och kan alla banor och genvägar utan till. Hon längtar efter utmaningar och förändringar. Ralf tycker att allt är bra som det är men ser till att överraska sin kompis genom att bygga en ny bana i Sockerchock, men en konsekvens av detta blir att ratten på själva arkadspelet går sönder och hallens ägare bedömer reservdelen som finns på eBay som alldeles för dyr i förhållande till vad spelet drar in. Kris! Vanilja och hennes kompisar riskerar att bli spellösa och det är inte bra.

Samtidigt har arkadhallen skaffat internet och Ralf och Vanilja bestämmer sig för att ta sig ut på nätet för att försöka få hem reservdelen och det är starten på ett äventyr som tar oss tittare med på en väldigt fantasifylld och rolig gestaltning av internet samtidigt som det sätter vännernas relation under en otrolig press.

Att vidga filmens miljöer genom att lägga till internet är förstås ett kreativt genidrag. Det är väldigt fiffigt hur filmen gestaltar internet som en fysisk plats, en gigantisk stad som man kan resa runt i. Även internetrelaterade ting och funktioner som spam, popupannonser, autogenererade sökförslag och liknande får fysiska figurer i denna värld. Jag gillar det och det blir en kul kulturchock för den hyfsat inrutade Ralf som börjar oro sig. Vanilja är ju mer öppen för nya saker och när hon intresserar sig för det farliga nätbaserade racingspelet Slaughter Race börjar bristningen i deras vänskap som sedan leder fram till titelns kraschning av internet.

Internet medför en rad nya karaktärer där de som är speciellt framträdande är alla klassiska Disney-prinsessor till vilken man även kan räkna Vanilja. Hennes påverkan på de andra är ett roligt segment i filmen som känns väldigt modernt och "nu".

"Röjar-Ralf kraschar internet" är en bra och rolig film. Som uppföljare fungerar den lysande och ger en ny historia som inte upprepar gammal skåpmat och på egna ben står den stadigt med sina roliga internetreferenser. Nu är karaktärerna helt satta och skulle det mot förmodan komma en tredje film om sisådär sex år är allt som krävs en ny story som utvidgar miljöerna ytterligare. Inte mig emot.


EXTRAMATERIALET

En halvtimmeslång bakomfilm berättar om filmens tillkomst och gör det genom att bjuda in väldigt många människor som jobbat med specifika karaktärer eller miljöer. Att filmskapande är ett gigantiskt grupparbete visar denna bakomfilm som ger allt man vill veta, eller åtminstone så mycket att man blir fullt nöjd.

Något nytt i denna andra "Röjar-Ralf"-film är att det faktiskt finns en sång i klassisk Disney-anda. En så kallad "jag vill"-sång, en sådan som alla Disney-prinsessor sjunger. Så även Vanilja. Men featuretten handlar även om annan musik i filmen, låtar så väl som traditionell filmmusik.

Ett roligt inslag handlar om påskäggen som finns i filmen. Några är ju lätta att se, men gräver man ned sig i detaljer finns det massor. Det lilla utbud som vi får ta del av här är bara en bråkdel och nivån på referenserna är på är väldigt hög. Ett påskägg är till exempel en referens till en bortklippt scen ur "Snövit och de sju dvärgarna"...

Ett annat kul inslag är animatörernas egna kattvideor till den påhittade videotjänsten BuzzzTube som är med i filmen. Där ser vi bara dessa videos som bakgrundsmaterial men här får vi se dem i sin helhet. Väldigt välgjorda och väldigt "på pricken".

Några bortklippta scener med kommentarer samt musikvideor ligger också med på skivan.


TRE SAKER

1. I filmen figurerar två karaktärer från Pixar för första gången utanför ett Pixar-sammanhang. Låter mer rafflande än vad det är eftersom Pixar hör till Disney.

2. Även karaktärer från andra Disneyägda bolag och franschiser, som Marvel och Star Wars, figurerar i filmen.

3. Det finns bonusscener mitt i och efter eftertexterna. Scenen mitt i är kanske den roligaste i hela filmen och den absolut sist är så självklar på något vis.


ANDERS JAKOBSON (2019-06-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2019
Bolag: Disney
Ljud: Dolby Digital Plus 7.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Extramaterial:
Hur vi kraschade internet, Surfa efter påskägg, Musiken i Röjar-Ralf kraschar internet, BuzzzTube katter, Bortklippta scener, Musikvideos
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (25/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA