Överdrivet och dumt, som det ska vara

FILMEN

Det är ju inte som om "Fast & Furious"-filmerna låtsas vara realistiska, och ju längre filmserien har gått så har realismen fått stå tillbara mer och mer till förmån för alltmer överdrivna actionsekvenser. I spinoff-filmen "Hobbs and Shaw" så släpper man verkligheten helt och gör nån slags scifi-fantasy som lika gärna kunde utspelat sig i framtiden.

Grovt förenklat så handlar det om ett programmerbart supervirus kallat "Snowflake" som Hobbs (Dwayne Johnson), Shaw (Jason Statham) och lillasyster Hattie Shaw (Vanessa Kirby, "Mission: Impossible - Fallout") försöker undanhålla från terroristorganisationen Eteon. Brixton Lore (Idris Elba, "Pacific Rim" och diverse Marvelrullar) är inte bara Eteons hantlangare, han har också cybernetiska implantat vilket gör honom superstark. Actionscener följer.

Som sagt har man släppt verkligheten bakom sig, och egentligen är ju inte handlingen så viktig heller. Du vill se snygga bilar i vilda biljakter, folk som får på nöten, machoskämt, skottlossning och explosioner. De goda nyheterna är att det är totalt fullspäckat med det. De dåliga nyheterna är att det inte sällan blir så pass överdrivet att det bryter mot universums alla fysiklagar samtidigt, och det förstör nöjet lite grann. Men bara lite.

Känner du att de senaste filmerna i serien varit lite mer än du orkar med, så är det här inget för dig. Det är 136 minuter nonstopaction, och det är högljutt och dumt, precis som det ska vara. Ge hjärnan semester och se till att ha ordentligt med popcorn hemma.


EXTRAMATERIALET

Vi får ett gäng "bortklippta, förlängda och alternativa scener" som är så minimalt annorlunda att det är direkt meningslöst att titta på. Undantaget är den förlängda sekvensen där Hobbs och gänget får utföra sin kompletta "siva tau"-dans. Sen en serie korta featurettes som är så löjligt självgratulerande och intetsägande att det är direkt förolämpande. Att man lyckas klämma så få fakta om filmens inspelning mellan flosklerna och filmklippen även imponerande. Som exempel kan vi ta kommentaren "If you look closely, the brothers in the shop were making weapons in the montage", vilket jag inte tror att någon som tittade på filmen missade. Det var liksom det enda som var i bild då.

Bäst var nog att få se klipp från Dwayne Johnsons pappas wrestlingkarriär på 70- och 80-talet. Vi får också en alternativ öppningssekvens, vilket bara är filmens två första scener i omvänd ordning. Jag har nog aldrig stött på en utgåva med så här mycket extramaterial med så otroligt lite innehåll. Det finns ett kommentarsspår också, men efter dessa 90 minuter med bedrövlig dynga så hade jag faktiskt ingen lust att lyssna på det. Inget av extramaterialet är svensktextat.


TRE SAKER

1. Kevin Hart är så usel att han inte ens är med i rollistan.

2. Den animerade spinoff-serien "Fast & Furious: Spy Racers" har premiär på Netflix på annandag jul.

3. "Fast & Furious 9" har biopremiär i maj 2020.


HENRIK ANDERSSON (2019-12-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2019
Bolag: Universal
Ljud: Dolby Atmos
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Extramaterial:
Alternate Opening, Deleted/Extended/Alternate Scenes, Johnson & Statham: Hobbs & Shaw, Progress of a Fight Scene with Director David Leitch, Practical Action, The Bad Guy, The Sister, Hobbs' Family Tree, The Matriarch, New Friends, Elevator Action, Stunt Show and Tell, Keeping it in the Family: A Conversation with Roman and Dwayne, Blind Fury, Dwayne and Hobbs: Love at First Bite, Audio Commentary
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (23/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA