Ambitionen finns där men inte resultatet

FILMEN

Trots att "Running With The Devil" frontas av Nicolas Cage är det inte ytterligare en film där han spelar en ex-polis/hitman/whatever som ramlar in i något och tvingas till en blodig hämnd. Här spelar han en kock som rör sig i skapligt kriminella kretsar. Han är nämligen del i en knarkkedja, och när det kokain som han är med och smugglar visar sig bli utspätt någonstans längs vägen får han i uppdrag av chefen (Barry Pepper) att reda ut det annars går det illa.

Som ett parallellt spår ser vi effekterna av det utspädda knarket. För en DEA-agent (Leslie Bibb) blir det extra tydligt då hennes syster och dennes man dör i en överdos. Mitt i sorgen och ansvaret för barnet de lämnade efter sig söker hon efter rättvisa och hämnd, och skyr inga medel för att stoppa det smutsiga knarket.

Jag får känslan av att "Running With The Devil" vill vara smartare och coolare än vad den faktiskt är. Något som ger det intrycket är så fort en ny karaktär dyker upp fryser bilden till och så skrivs det ut ett fräckt smeknamn (typ THE BOSS) i ett ganska fult typsnitt och sen fortsätter det som vanligt. Guy Richie brukar vara duktig på den typen av presentationer, men här känns det som en eftertanke i redigeringen som inte är speciellt snyggt gjord. Ambitionen finns där, men det blir inte som man tänkt.

I samma anda kan man sortera in ett antal figurer med överdrivna karaktärsdrag, kanske främst representerat av Lawrence Fishburne som spelar den i kedjan som blandar upp kokainet med allt möjligt som en galen vetenskapsman. Fishburne brukar göra roller med en viss elegans men här är han trist överdriven och tröttsam.

Den centrala delen av filmen visar kokainets väg från odlingarna i Colombia via olika kurirer och korrumperade vägar. Vid varje skifte skrivs kokainets nya värde ut, vilket är ett smart sätt att gestalta detta. Däremot undrar jag om det verkligen är så krånglig väg i verkligheten, men i och med att filmskaparen är en före detta Navy Seal som baserat historien på egna erfarenheter så får jag anta att det är en viss sanning i det. Under denna del av filmen får vi även en bra känsla för vad Cages kock-karaktär är för figur egentligen eftersom han bevakar kokainets färd noggrant och rycker in när det behövs.

"Running With The Devil" känns som en film som kommer att försvinna lika snabbt som den kom. Det är 100 minuter som man absolut kan lägga om man inte har något bättre för sig, men det finns andra filmer som skildrar ungefär samma story som gör det bättre.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Eftersom jag saknar erfarenhet av kokainsniffande så undrar jag om det bara är på film som folk slänger huvudet bakåt så fort de dragit i sig en lina?

2. Manusförfattaren och regissören Jason Cabell har tidigare endast gjort en film, "Smoke Filled Lungs", 2016. Han har dock gjort mindre skådespelarinsatser i 13 titlar, men dock inte i denna film.

3. Utan att avslöja något måste jag ändå säga att jag blev positivt överraskad av filmens för mig oväntade slut.


ANDERS JAKOBSON (2020-01-31)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2020
Bolag: Sony
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (25/11):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN OKTOBER
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA