Segt, spanskt och inte helt övertygande

FILMEN

"Sjätte budordet" eller "La Noche de los girasoles" som filmen heter i original är en spansk film om ett våldtäktsförsök. Filmen handlar naturligtvis om mer, men själva våldtäktsförsöket är det centrala i filmen. Det är utifrån det vi får se hur ett antal personers agerande kopplar dem samman.

I en liten by har innevånarna hittat en grotta som de hoppas ska innehålla fornlämningar och i och med det sätta staden på kartan. Några grottforskare reser till staden för att undersöka saken.

Samtidigt passerar en resande försäljare staden och genom en slump ser han då sin chans att ostört kunna våldta en kvinna (en av grottforskarna). Han misslyckas men hans handling sätter igång en kedja av händelser som leder fram till en ond bråd död innan filmen är över.

Vi får se händelser från det kvinnliga offrets sida, från hennes pojkväns sida, från polisens, våldtäktsmannen osv. De olika delarna för sedan historien framåt men tyvärr blir det aldrig riktigt spännande eftersom man som tittare redan vet vad som hände.

Dessutom blir det ganska segt i längden då det är rätt många partier som dras ut i all oändlighet. Filmen skulle lätt kunnat kortats från sina nästan två timmar till lite drygt en och en halv.

Skådespelarinsatserna är lite spretiga. Judith Diakhate gör en stark roll som Gabi (offret) och likaså Carmelo Gómez som hennes pojkvän Esteban. Resten av skådespelarna pendlar mellan mediokra och riktigt usla. "Sjätte budordet" är med andra ord ingen film som man lägger på minnet.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består endast av en trailer för filmen.


TRE SAKER

1. Tyvärr får jag erkänna att jag inte är en stor fantast av spanska filmer och att det förmodligen färgar min recension… även om jag önskar att den inte gjorde det.

2. Det finns en dödsscen i filmen där en äldre man först spetsas på en högaffel och sedan skjuts och jag inser att det ska vara väldigt dramatiskt när han staplar in i sitt hus för att söka skydd men jag kan inte hjälpa att tänka på Charlie Chaplin när jag ser honom stappla iväg.

3. Det sjätte budordet som filmen fått sin titel från lyder "Du skall inte begå äktenskapsbrott" och även om det förekommer otrohet i filmen tycker jag inte att det är så framträdande att det borde fått döpa filmen.


HANS-ÅKE LILJA (2008-01-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Trailer
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (27/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA