Scoop eller galenskap?

FILMEN

"Off screen" handlar om John Voerman som är en man som gärna klagar på saker och ting som han inte gillar. En av sakerna han definitivt inte gillar är bredbilds-TV.

Till vardags jobbar John som busschaufför och under en resa träffar han ingen mindre än Gerard Wesselinck som är en av de höga cheferna på Phillips, som tillverkar just bredbilds-TV. När Gerard lämnar bussen glömmer han sin portfölj och när John öppnar den (för att se vem dess ägare är) hittar han de brev han skrivit till just Phillips angående deras bredbilds-TV.

Och det är nu "Off screen" blir konstig. Det visar sig nämligen att Phillips tagit fram ett sätt att hjärntvätta människor på via sina TV-apparater och det är detta John har kommit på. Gerard låtsas därför stöta ihop med honom och försöker genom att prata om alldagliga saker få reda på hur mycket han vet.

John genomskådar honom snart och får då allt bekräftat, Phillips jobbar på att hitta sätt att hjärntvätta folk. För att få företaget att avslöja vad de håller på med tar sig John sig in på vad han tror är deras huvudkontor och tar där gisslan som han hotar att döda om inte Gerard Wesselinck erkänner vad de håller på med på Phillips. Problemet är bara att han tagit sig in i fel byggnad…

Efter att ha sett filmen känner jag mig ordentligt förvirrad. Har det jag just sett verkligen hänt eller är det bara vanföreställningar av en galen man? Det finns små indikationer under filmen som tyder på att det faktiskt är John som är galen och att han bara inbillar dig detta.

Men å andra sidan skulle det kunna vara sant. Jag tolkar det som om regissören Pieter Kuijpers lämnar det till den som ser filmen att avgöra. I normala fall skulle detta kanske ha varit en bra idé men här är tyvärr filmen lite för udda för ett öppet slut. Dessutom inleds filmen med en text om att den är delvis baserad på verkliga händelser.


EXTRAMATERIALET

Filmen innehåller inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Ett problem som filmen har är att den är på holländska. Inget ont om holländare men språket blir rätt jobbigt att lyssna på i en hel film.

2. Ska man bli nervös nu om man äger en Phillips bredbilds-TV? Ja, kanske…

3. Det bästa i filmen är helt klart Jan Decleir i rollen som John Voerman. Han spelar nog en av de bästa gamla gubbar jag sett på film…


HANS-ÅKE LILJA (2008-03-21)
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Njutafilms
Ljud: Stereo
Bild: Widescreen
RECENSERAT DENNA DAG (19/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA