Anders Jakobsons blogg - januari, 2019

trailer: spider-man: far from home
Postad: 2019-01-15 15:25:30



För de som hängt med i Marvels filmuniversum och vet vad "nutiden" är just nu efter "Avengers: Infinity War" blir det lite svårt att placera exakt när "Spider-Man: Far From Home" utspelar sig. Är det innan "Avengers: Infinity War" eller efter? Och i så fall - hello, spoilers - eller är det något annat som pågår?

För min del är det solklart - det som skedde i "Avengers: Infinity War" kommer delvis att ordnas till i "Avengers: Endgame" och alltså är "Spider-Man: Far From Home" en film som utspelar sig i framtiden, så att säga. Men det är bara min gissning, förstås.

Hur som helst: Spidey goes to Europe! Och både gamla och nya karaktärer följer med. "Spider-Man: Homecoming" var ju en finfin reboot efter introduktionen i "Captain America: Civil War" så jag ser positivt fram emot filmen som kommer 5 juli, och föregås av både "Captain Marvel" (6 mars) och "Avengers: Endgame" (24 april).


anders jakobson

vintervårprojekt: game of thrones 1-7 (2)
Postad: 2019-01-11 15:33:33

Det är med stor glädje jag kan konstatera att min fru beslutat sig för att ge serien mer än de tre avsnitt hon trodde sig behöva för bestämma sig. "Jag bestämde mig redan efter ett", sa hon, och det är ju ett bra betyg.

Status just nu är att vi kommit halvvägs genom säsong 1 och då har Tyrion Lannister hamnat i en otroligt hemsk fängelsehåla utan vägg högt som fan upp i luften. Jisses!



Jag gillar att se om serien och notera hur tidigt vissa karaktärer kommer in i handlingen. En liten konsekvens av att se serien tillsammans med en som inte sett den tidigare är ju att det blir svårt att diskutera saker. Jag kan ju inte svara på alla frågor hon ställer utan att avslöja för mycket, men jag kan samtidigt vara behjälplig att fylla i information när det blir lite knepigt.

Nu pratas det om ett "Game of Thrones"-maraton på söndag så vi har kanske kommit avsevärt längre till början av nästa vecka...


anders jakobson

vad var meningen med sopranos-slutet?
Postad: 2019-01-10 12:00:27



För tolv år sedan gick "The Sopranos" i mål med ett slut som gav tittaren ett sug i magen. Jag vill förstås inte gå in i detalj på vad som hände - eller inte hände - eftersom det vore att förstöra upplevelsen av en hel serie (som lätt finns tillgänglig för de som prenumererar på HBO), men för de som vill gräva vidare i det beryktade slutet och serien i sin helhet har boken "The Sopranos Sessions" precis släppts. I en intervju med skaparen David Chase pressar författarna Matt Zoller Seitz och Alan Sepinwal honom på information om slutet och får höra planerna på ett helt annat slut.

/Film har publicerat det göttaste ur intervjun och intresserade kan läsa resten där.


anders jakobson

vintervårprojekt: game of thrones 1-7 (1)
Postad: 2019-01-09 10:41:16

I april kommer den åttonde och sista säsongen av "Game of Thrones" på HBO. Den episka tv-serien klampade in 2011 och blev en braksuccé och sågs av "alla". Mja, inte riktigt alla förstås. Min fru var till exempel en av de som inte hängt med från början och vi har länge pratat om att se serien tillsammans. Första gången för henne, andra gången för mig.

I helgen tog vi beslutet om att börja från början och inleda ett projekt som skulle behöva närmare 70 timmar att genomföra, för att landa i lagom tid till avslutningen i april. Min fru har sagt att hon är redo att ge serien tre avsnitt och sedan ta ett beslut. Jag hoppas förstås att det blir mer för jag är redo att ta mig an projektet till fullo och komma med några små funderingar längs tittningen.

Hittills har vi sett de två första avsnitten och utöver den här lättare chocken att alla karaktärer ser så mycket yngre ut än man är van vid så är det intressant att se hur mycket smådetaljer om framtiden som planteras redan i de första scenerna. Bara en sådan sak som att Daenerys tar ett alldeles för varmt bad...

Jag håller tummarna för att min fru säger "vi kör!" efter det tredje avsnittet... Spännande fortsättning inom kort!


anders jakobson

hbo frestar med 2019
Postad: 2019-01-08 09:18:29

HBO har släppt en drygt minutslång teaser med klipp från några av de godsaker vi har att se fram emot under 2019. Här är den:



Förutom det allra mest uppenbara, upplösningen på "Game of Thrones", så ser jag fram emot nya omgångar av "True Detective" och "Big Little Lies".

Men det som kittlar mig allra mest är "Watchmen". Serien är en fortsättning på filmens värld 30-40 år senare och det är ju helt rätt sätt att ta sig an grundmaterialet i och med att Zach Snyders filmatisering fortfarande håller. Det ska bli otroligt spännande att se hur serien klarar av att hitta samma känsla och vad den kan förmedla.


anders jakobson

guldbaggenominerade för filmåret 2018
Postad: 2019-01-03 11:30:52



Den 29 januari är det dags för Guldbaggegalan med Emma Molin som programledare (ett spännande val, måste jag skjuta in). I dag kom nomineringarna. Alla filmer har inte släppts för hemmamarknaden än, men en del och de som vi recenserat har jag länkat upp.

Bästa film
"Gräns"
"Unga Astrid"
"Goliat"
"The deminer"
"Den blomstertid nu kommer"

Bästa regi
Gabriela Pichler ("Amatörer")
Ali Abbasi ("Gräns")
Carl Javér ("Rekonstruktion Utøya")
Måns Månsson och Axel Petersén ("Toppen av ingenting")

Bästa kvinnliga huvudroll
Alba August ("Unga Astrid")
Léonore Ekstrand ("Toppen av ingenting")
Eva Melander ("Gräns")
Zahraa Aldoujaili ("Amatörer")

Bästa manliga huvudroll
Mikael Persbrandt ("Tårtgeneralen")
Fredrik Dahl ("Amatörer")
Sebastian Ljungblad ("Goliat")
Joakim Sällquist ("Goliat")

Bästa kvinnliga biroll
Sissela Benn ("Sune vs Sune")
Maria Bonnevie ("Unga Astrid")
Trine Dyrholm ("X&Y")
Lena Nilsson ("Videomannen")

Bästa manliga biroll
Jens Albinus ("X&Y")
Fredrik Hallgren ("Sune vs Sune")
Eero Milonof ("Gräns")
Henrik Rafaelsen ("Unga Astrid")

Bästa manus
Jonas Hassen Khemiri och Gabriela Pichler ("Amatörer")
Peter Grönlund ("Goliat")
John Ajvide Lindqvist, Ali Abbasi och Isabella Eklöf ("Gräns")
Gunnar A.K. Järvstad ("Trädgårdsgatan")

Bästa foto
Ellinor Hallin ("In i dimman")
Måns Månsson ("Jimmie")
Kristoffer Jönsson ("Trädgårdsgatan")

Bästa klipp
Alexandra Strauss och Dominika Daubenbüchel ("Flotten")
Dino Jonsäter ("Goliat")
Olivia Neergaard-Holm och Anders Skov ("Gräns")

Bästa kostym
Denise Östholm ("Euphoria")
Ingrid Sjögren ("Tårtgeneralen")
Cilla Rörby ("Unga Astrid")

Bästa ljud/ljuddesign
Crazy Pictures ("Den blomstertid nu kommer")
Christian Holm ("Gräns")
Jonas Jansson ("Jimmie")

Bästa mask/smink
Morna Ferguson och Orla Carroll ("Euphoria")
Göran Lundström och Erica Spetzig ("Gräns")
Eva von Bahr och Love Larson ("Tårtgeneralen")

Bästa originalmusik
Johan Testad ("Goliat")
Gaute Storaas ("Halvdan Viking")
Armand Amar ("Innan vintern kommer")

Bästa scenografi
Emma Sofia Wahlberg ("Balkan Noir")
Ulrika von Vegesack ("Ted - För kärlekens skull")
Linda Janson ("Unga Astrid")

Bästa visuella effekter
Crazy Pictures ("Den blomstertid nu kommer")
Peter Hjorth ("Gräns")
Fredrik Pihl ("Sune vs Sune")

Bästa kortfilm
"The Ambassador’s Wife"
"Martyren"
"Vi bara lyder"

Bästa dokumentärfilm
"The Deminer"
"Flotten"
"Rekonstruktion Utøya"

Bästa utländska film
"BlacKkKlansman"
"Shoplifters"
"Cold War"

Utöver dessa kategorier delas även priserna Guldbaggens publikpris, Hedersguldbagge, Gullspira och Årets nykomling ut.

En liten kommentar: Det är svårt för mig att sia om utfallet då jag ännu inte sett alla filmer i de tyngsta kategorierna, men jag gläds åt att "Videomannen" får lite uppmärksamhet. En av mina svenska favoriter från 2018. Sen tror jag att "Den blomstertid nu kommer" kommer att kamma hem de tekniska kategorier den är nominerad i, åtminstone Bästa visuella effekter - allt annat vore ytterst märkligt.


anders jakobson

passa på att streama svenskt
Postad: 2019-01-02 18:20:20

Så här runt jul och nyår brukar det ramla ut en del intressant på SVT. Många år har vi till exempel blivit förärade nya omgångar av "Fröken Frimans krig" som i alla fall jag njutit av att få grotta ned mig i under tre timmar per omgång. Det här formatet med tre entimmarsavsnitt fungerar fint på SVT, speciellt nu när de tagit för vana att dunka ut alla avsnitt på SVTPlay samtidigt.

Med det sagt vill jag rekommendera några aktuella miniserier på vår egen public service.



"De dagar som blommorna blommar" är skriven av Jonas Gardell och går i samma anda av då och nu, vardagsrealism, familjehemligheter och tänkvärdheter som man känner igen från hans tidigare böcker och tv-serier. Just denna är medvetet komplicerat upplagd, med tre huvudsakliga tidslinjer - 1978, 1994 och nutid. "Det här är ingen serie där man sitter och uppdaterar Facebook samtidigt som man tittar." säger Gardell i en Aftonbladet-intervju och just det är något vi behöver nu. Mindre dubbelskärmande under 2019? Hoppas det!

Hur som helst är det en väldigt bra serie. Gripande och underhållande på samma gång och många spännande gestaltningar och fina skådespelarinsatser. Mycket sevärd!



"Systrar 1968" tar lite rygg på "Fröken Frimans krig" och skildrar några unga kvinnor sommaren 1968. Det är också en serie där mycket tid lagts ned på miljöer, kläder och andra tidsindikatörer, möjligtvis lite på bekostnad av en smidig story. Även om jag gillar den så kan jag inte låta bli att känna att den är skriven efter någon sorts checklista där en rad ämnen ska hinnas med på tre timmar. Bra, men hade kanske behövt en liten runda till på manusstadiet.



Som bonus slänger jag med "Dips" som inte alls är ett tretimmarsdrama i tre avsnitt utan en komediserie enligt den brittiska mallen med sex avsnitt som är ungefär 20 minuter långa. Jesper Rönndahl och Marie Agerhäll har skrivit manus och spelar tillsammans med Moa Lundqvist och Kristian Luuk. Agerhäll har även stått för regin. Hon är ett nytt ansikte för mig, men är något av ett komiskt geni. Serien är genuint rolig där tre unga blivande diplomater gör kaos på Utrikesdepartementet med Luuk som en sorts samlad chef. Väldigt kul och jag hoppas att gänget får göra en fortsättning.


anders jakobson

Årssammanfattning av 2018
Postad: 2019-01-01 12:09:22

Nu lägger vi 2018 bakom oss och börjar på ett nytt blankt ark. För mig är det bokstavligt då jag sedan många år för bok över alla filmer, tv-serier, dokumentärer och liknande jag ser per år. En anteckning i Evernote fungerar som ett ark och i skrivandets stund är det tomt, men det blir det förstås strax ändring på.

2018 slutade listan på 237 titlar, vilket är en liten lätt ökning med 37 sedan 2017, men många titlar bort från mitt rekordår 2011 då jag landade på 436...

För DVDKritik.se:s räkning ligger vi på ungefär lika många recensioner som vi gjorde sist, strax under 250 stycken. Det mest noterbara i sajtens siffror är att antalet recensioner av streamsläpp ökat från 12 till 26 procent på ett år. Tidens tecken.

Fullt lika imponerande siffror blir det inte när jag tittar på antalet blogginlägg jag klämt ur mig under 2018. De kan man nästan räkna på sina båda händer, men det ska det bli ändring på. Jag har ett behov av att skriva av mig och då får bloggen bli en kanal för det.

Då så - snart följer min lista över de 25 bästa släppen på DVD/blu-ray och streamat under 2018. Urvalet kommer från de 157 titlar som jag recenserat. Det är faktiskt tionde gången i följd som jag gjort en sammanställning på det här viset så sist i detta inlägg finns länkar till tidigare år. Kanske mest för min egen skull, men för den som vill få en lista över 250 bra grejer från 2010-talet så är det bara att klicka runt!

God fortsättning, och här är...

...DE 25 BÄSTA SLÄPPEN PÅ DVD/BLU-RAY/STREAMAT UNDER 2018

A Futile and Stupid Gesture (Komedi)
Skruvat och kreativt i många lager
- Humorn i 70-talstidningen National Lampoon tror jag inte hade tilltalat mig, men denna lekfulla gestaltning av skaparen Doug Kenney samt amerikanska ikoner som bland annat Bill Murray, John Belushi, Harold Ramis och Chevy Chase var vansinnigt roande.

A Ghost Story (Drama)
Filosofiskt om tid under lakanet
- En spökhistoria eller ett spökes historia - ja, denna långsamma och stillsamt vackra historia om sorg och tid använde sig av den mest legendariska gestaltning av ett spöke som hittats på och det fungerade oväntat bra i detta originella sammanhang.

A Quiet Place (Skräck)
Schhhhh! Årets bästa skräckfilm är här...
- Enkelt sammanfattat är det ingen originell historia: En familj håller sig gömda från ett yttre hot, men tillägget av blodtörstiga monster med extremt bra hörsel gjorde upplägget extremt spännande - och tyst. En utmärkt rysare.

Annihilation (Science fiction)
Färgsprakande, tänkvärt och kusligt
- Alex Garland uppföljare till ”Ex-Machina” blev för intelligent för biograferna men fick sitt hem på Netflix. Tur det, för denna skruvade och obehagligt udda sci-fi-historia kräver att bli sett av så många som möjligt.

Avengers: Infinity War 3D (Action)
Tidernas största ensemblesuperhjältefilm
- Tio år av sammansatta Marvel-filmer ledde fram till superhjältefilmernas superhjältefilm. Nästan hela ensemblen på plats, en ny och intressant skurk, en bra story och en cliffhanger som hette duga. Bättre än så blev det inte inom denna genre i år.

Better Call Saul - Säsong 4 (Drama)
Så förbannat bra att jag blir ledsen
- Spinoffen har utvecklats till att bli ett fullvärdigt och oumbärligt komplement till ”Breaking Bad”. Avstånden mellan serierna krymper för varje säsong, men tack och lov finns det mycket utrymme kvar innan de går ihop.

Borg (Drama)
Många känslor i finalernas final
- Att en noga återskapad tennismatch skulle bli spännande nästan 30 år senare förvånade mig, men med två fina gestaltningar av två legendariska idrottsmän blev denna segmenterade biopic mer än det som utspelade sig på planen.

Call me by your name (Drama)
En vacker historia om kärlek
- Manusadaptionen gav en Oscarsstatyett och med tanke på kvaliteten i historien är det inte förvånande. Det handlar om sökandet och den bitterljuva unga kärleken mellan en tonåring och en ung man under en sommar i Italien.

Coco 3D (Animerad)
Pixar tacklar döden som bara de kan
- Pixar och moderbolaget Disney har börjat utforska andra miljöer än de västerländska eller olika sagoriken och når samma lyckade resultat. Till och med det mexikanska dödsriket känns färgglatt och trevligt, och filmen var förstås lysande.

Det (Skräck)
Den där clownen för en ny generation
- Skräckfilmen hör egentligen mer ihop med det stora Stephen King-året 2017, men det var i år clownen Pennywise (Bill Skarsgård i en ikonisk roll) satte skräck i en ny generation på hemmamarknaden. En finfin ny version där del två väntar runt hörnet.

The Disaster Artist (Dramakomedi)
Historien om världens bästa sämsta film
- James Franco regisserade sig själv som mannen bakom kalkonfilmen "The Room" - en för-bra-för-att-vara-sann-story som trots allt var just det. En galen och rolig skildring av Hollywood långt bortom både budget och sans.

The Endless (Science fiction)
En indiepärla som biter sig fast
- Ytterligare en indiebetonad sci-fi-film som gjorde ett bestående avtryck. Två bröder återförenas med den kult de växte upp i. Tvivlaren av dem upptäcker att det ändå finns något bakom allt snack, något som påverkar allting.

Happy! - Säsong 1 (Actionkomedi)
En skruvad julhistoria med extra allt
- Filmer efter tecknade förlagor är inte bara superhjältehistorier. Den här deckargåtan hade allt: en seriemördande jultomte, en försupen antihjälte och en animerad flygande goseenhörning. Hoppas det inte var en engångsföreteelse!

Lady Bird (Dramakomedi)
Charmig och realistisk coming-of-age
- Saoirse Ronan går från klarhet till klarhet, här i en film gjord av Greta Gerwig som lovar att "allt är sant, men det har inte hänt". Ronan spelar Ladybird under det sista identitetssökande high school-året innan vuxenlivet tar vid.

Mandy (Skräck)
Ger mig hopp om skräckfilmsgenren
- Vi har alla garvat åt Nicholas Cages överspel och explosiva agerande, men när det blir en naturlig del av en flummigt originell skräckfilm blir det genialiskt och perfekt. En fin insats av legendaren och en utmärkt film.

The Meyerowitz Stories (New and Selected) (Dramakomedi)
Baumbachs senaste intellektuella familj
- En typisk filmpärla som många sannolikt missar. Noah Baumbachs Netflixfilm är stjärnspäckad och rör sig i de världar han brukar skildra. Ben Stiller och Adam Sandler gör några av sina bästa insatser i modern tid. Missa inte.

My Dinner with Hervé (Drama)
En riktig godbit i streamingutbudet
- En biopic man inte visste att man ville se. "Världens mest kända dvärg", falnande superstjärnan Hervé berättar sin story och obekväma sanningar för en journalist i en dubbelt verklighetsbaserad film. Utmärkt.

Sharp Objects (Thriller)
Febrig spänning ända fram till sista rutan
- Årets tveklöst bästa tv-produktion. Filmatiseringen Gillian Flynns debutroman är en kuslig deckargåta där en sargad journalist återvänder till sin hemstad och återupplever hemska minnen. Missa inte seriens absolut sista eftertexter!

Tårtgeneralen (Dramakomedi)
En absurd småstadsskildring med värme
- Filip och Fredriks roman var lite svårtuggad men filmatiseringen är mer lättsmält. En charmig gestaltning av 80-talets småstadssverige och den misslyckade entreprenören som vill sätta Köping på kartan. En bra regidebut från duon.

Ted - För kärlekens skull (Drama)
Från solig charm till allvarligt mörker
- Efter Cornelis och Monica Z kändes Ted Gärdestad som fullt naturlig att gestaltas i en biopic. Den somriga ungdomen glider successivt ned i något dystrare. Härlig musik, sköna miljöer och fina skådespelarinsatser.

The Shape of Water (Drama)
En stum kärlek mellan människa och fisk
- Guillermo del Toro gjorde en egen version av "Skräcken i Svarta lagunen" där monstret och tjejen blev kära på riktigt och resultatet blev en vacker och originell film som gav del Toro sina två första Oscarsstatytter. Mycket välförtjänt.

Thor: Ragnarök 3D (Actionkomedi)
Humor och action: Precis vad Thor behövde
- ”"Black Panther" var Marvels stora 2018-hit, men för mig var "Thor: Ragnarök" den riktiga fullträffen. Efter några bökiga solofilmer blev det mer humor och mer action för Thor och formen passade karaktären perfekt. Stor underhållning.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (Drama)
Tre mäktiga skådespelarinsatser - minst
- Oscarsvinnande Frances McDormand spelar i "Three Billboards…" en inte överdrivet sympatisk person, men som genom förlusten av sin dotter och en bristande polisiär insats i mordutredningen blir en utmärkt huvudperson. Gripande.

Tully (Dramakomedi)
Imponerande idé, manus och gestaltning
- Kombinationen Jason Reitman, Diablo Cody och Charlize Theron fungerade fint för andra gången och historien om utbrända trebarnsmamman visade sig i själva verket handla om något helt annat än vad man som tittare trodde.

Videomannen (Thriller)
Rolig, gripande och originell VHS-nostalgi
- Stefan Sauk tog för sig i rollen som Sveriges videokung när denna hittar en värdefull VHS-film och slarvar bort den när en skoningslös samlare vill köpa den. Spännande, rolig men även tänkvärt gripande under nostalgin.

Tidigare år:

Årssammanfattning av 2017
Årssammanfattning av 2016
Årssammanfattning av 2015
Årssammanfattning av 2014
Årssammanfattning av 2013
Årssammanfattning av 2012
Årssammanfattning av 2011
Årssammanfattning av 2011
Årssammanfattning av 2010


anders jakobson

<< Januari 2019 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON:

NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA