Anders Jakobsons blogg

spoilerfri kommentar till star wars: the force awakens
Postad: 2015-12-16 20:51:47



I dag har "Star Wars (Episode VII) The Force Awakens" (någon svensk översättning av episodtiteln finns lustigt nog inte... "Kraften vaknar"?) premiär och i Sverige visas den överallt. I Örebro där jag bor var det otroliga 26 visningar denna dag där samtliga salonger i vår Filmstad visade filmen multipla gånger. Det i sig är smått ofattbart och det skulle förvåna mig väldigt mycket om filmen inte blir den mest inkomstbringande någonsin. Tills nästa del kommer...

Jag var på premiären. Ja, då menar jag premiären. Kl 10 på förmiddagen bänkade jag mig i den största salongen tillsammans med andra som på ett eller annat vis justerat sin dag så att det fanns utrymme till att gå på bio.

Recensioner och spoilerfyllda kommentarer har redan rasat ut på nätet och jag har från flera håll sett ilskna kommentarer från personer som kommer att se filmen om några dagar och därför känner sig tvungna att hålla sig borta från Internet tills dess. Hur enkelt det nu är.

Jag hade varit likadan. Det var mer eller mindre en slump att jag köpte biljetter till premiären. Det har väl att göra med att det var så obegripligt många visningar. Skönt dock att redan ha sett den. Däremot är jag ganska sugen på att se om den - redan. Och det kommer att hända, fast först ska jag se Episod 1-6 hemma. Känns inte som någon direkt brådska, nya filmen lär finnas kvar på biografen ett tag till.

Vad kan jag då säga om filmen utan att komma med spoilers? Tja, mitt helhetsintryck är att J.J. Abrams lyckats fånga rätt ton i filmen, vilket kanske var svårt ur en synvinkel men enkelt ur en annan. Fanskaran är ju rätt vokal när det gäller Star Wars och fansen vill mer av originaltrilogin och mindre av prequeltrilogin. Och det får vi. Det är som sagt exakt rätt ton med samma mix av äventyr, lite humor, rymd, mystik och som bonus en hel del passningar till det förflutna. Många karaktärer är de samma och scener och repliker anspelar förstås på sånt vi sett tidigare, på ett fullständigt normalt och bra vis.

De nya karaktärerna är mycket bra. Både de som hör till den goda sidan och de som hör till den onda. Som Kylo Ren på bilden här uppe. Det är den nya tidens Darth Vader, men lämpligt nog tar han av sig hjälmen emellanåt så vi får mer än en ondskefull mask och mekanisk röst.

Det finns mycket att diskutera om filmen, vilket jag gärna skulle göra. Men med respekt för de som precis som jag längtar efter att se filmen med så lite förhandsinformation som möjligt så håller jag min käft. Ni har två härliga timmar framför er.

En liten spoiler släpper jag dock: Den första repliken i filmen sägs av en svensk!


anders jakobson

<< December 2015 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON:
RECENSERAT DENNA DAG (20/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA