En bra men obehaglig historia

FILMEN

Argentina var inget trevligt ställe att befinna sig på under 70-talet. Folk som var kritiska till regeringen och systemet försvann och misshandlades dagligen. I "Buenos Aires 1977" får vi följa ett sådant öde. Claudio Tamburrini är en ung man som lever ett helt vanligt liv. Han står i mål i ett litet fotbollslag och gör inte en fluga förnär.

En dag kidnappas han dock av en grupp soldater. De ser mest ut som elaka poliser ut amerikanska 70-tals filmer men dessa poliser är allt annat än goda. De har bestämt sig för att Claudio planerat att sprida propaganda och undrar nu varför han har en kopiator hemma. Problemet är bara att Claudio varken har en kopiator eller samröre med någon grupp men hur förklarar han det för några som redan bestämt sig för att han är skyldig?

Under flera månaders tid torteras han och hans medfångar för att erkänna. En del erkänner, både saker de gjort och inte gjort, en del försvinner och andra blir kvar. Till slut inser Claudio och tre andra fångar att om de ska överleva detta måste de rymma. Deras plågoandar kommer aldrig att låta dem gå frivilligt, även om de hela tiden säger att de ska just det.

"Buenos Aires 1977" är en riktigt obehaglig film. Den är dessutom baserad på verkliga händelser vilket gör den ännu värre. Våld, tortyr och andra övergrepp sker hela tiden i det hus där Claudio och de andra sitter fångna. Nakna och förnedrade förvaras de som djur och det är ett under att fler inte dör.

"Buenos Aires 1977" är en spansk film och alla pratar av den anledningen spanska och det är tur det. Hade filmen gjorts med amerikanska skådespelare som pratade engelska hade det bara blivit ytterligare en av dessa actionfilmer som dyker upp med jämna mellanrum. Nu känns den istället autentisk och ibland till och med nästan lite för realistisk. Den smärta dessa människor fick utstå går ibland knappt att ta till sig. "Buenos Aires 1977" innehåller dessutom bra skådespelare och ett bra manus vilket gör den till en riktigt bra om än obehaglig film.


EXTRAMATERIALET

Filmen innehåller inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Mannen, som i en scen kallar sig El Juez (domaren) och säger till Guillermo att han har tre dagar på sig att prata, är verklighetens Guillermo.

2. Filmens originaltitel är "Crónica de una fuga".

3. I slutet av filmen har man lite vad-hände-sen-info och det gillar jag.


HANS-ÅKE LILJA (2008-07-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (8/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA