Sex, droger och skrivkramp

FILMEN

Det var skönt att jag såg filmen "Trust the man" innan "Californication" fladdrade förbi mina ögon, annars hade jag nog fått en smärre chock. Jag menar, efter nio år som den asexuella Fox Mulder har jag min bild av David Duchovny fullständigt klar, men den krackelerar när Hank Moody gör entré.

Jag ska säga det direkt: "Californication" är en väldigt vågad serie, så full av sex att till och med "Sex and the City" rodnar. Hank Moody är en författare som drabbats av skrivkramp i och med flytten från New York till Los Angeles. Han har några böcker bakom sig varav den senaste "God hates us all" filmats som "A crazy little thing called love". En förfärlig film men en enorm publiksuccé.

Inte nog med det. Den kvinna han flyttade dit med, och som även är mor till hans barn, är nu på väg att gifta sig med en annan man, och Hank är lagom positiv till den utvecklingen. Även om både han och Karen (Natascha McElhone) har gått vidare så har de inte det. De har ju fortfarande Becca (Madeleine Martin) tillsammans och Hank tar varje möjlighet han får att klanka ned på Bill (Damian Young), den nya mannen och samtidigt göras sitt bästa för att försöka vinna tillbaka Karen.

Dock har han fortfarande en aldrig sinande aptit på kvinnor och sex. Många är de kvinnor som han har köttsligt umgänge med, men det ska visa sig att en av dem stannar kvar lite längre än vanligt. Utan att veta om det har han sex med Mia (Madeline Zima), Bills 16-åriga dotter. Detta blir så klart en smärre chock för Hank när den brutala sanningen avslöjas och han får anstränga sig till sitt yttersta för att hålla det hemligt. Vilket inte är helt lätt då Mia är en lätt störd ung kvinna, en sociopat enligt Hank, som får ett psykologiskt övertag på Hank, och hur långt hon kan gå visar sig under säsongens gång.

Nu låter det nästan som om "Californication" är en thriller, men så är inte fallet. Det är en mycket rolig och välskriven dramakomedi med ett bra bett i replikerna. Karaktärerna är oväntat välutvecklade för att vara en första säsong (som för övrigt består av 12 30-minutersavsnitt) och det är oerhört lätt att se avsnitt efter avsnitt.

Trots att serien berättas ur en mans perspektiv och det är med endast ett undantag enbart män som skrivit och regisserat serien, så gör den ändå ett bra jobb med att jämna ut olikheterna mellan kvinnor och män i vissa aspekter, och jag tror - och vet, faktiskt - att kvinnor har lika stor glädje av serien som män.

Hur som helst - Hanks liv går vidare med mer sex, droger och skrivkramp. Hans agent Charlie (Evan Handler) tjatar om en ny bok hela tiden samtidigt som han dras med egna problem med frun Marcy (Pamela Adlon) och sin heta assistent Dani (Rachel Miner), allt medan det ödesdigra bröllopet - som ska visa bli mycket intressant - kommer närmare.

Säsongen avslutas på ett mycket oväntat vis vilket gör fortsättningen mycket spännande. Det är svårt att avgöra hur serien kan utvecklas i framtiden, men jag ser med stor förväntan fram emot mer Hank Moody och mer "Californication". En av de bästa nya tv-serier som kommit de senaste åren.


EXTRAMATERIALET

Av någon anledning upplever jag det lite överraskande att det finns extramaterial i boxen. Tv-serier får sällan extramaterial i min uppfattning och i den mån att de faktiskt får det brukar det inte följa med till Sverige.

Men här finns det något, nämligen fem intervjuer med David Duchovny, Tom Kapinos, Natascha McElhone, Madeline Zima och Evan Handler, som alla pratar om serien, sina karaktärer och diverse smått och gott. Kul och lagom givande.

Med bland bonusmaterialet finns även pilotavsnittet till "Dexter", vilket kanske känns lite märkligt, men båda serierna sänds på kabelkanalen Showtime så där har ni kopplingen.


TRE SAKER

1. Hanks succébok heter "God hates us all". I en radiointervju med Henry Rollins avslöjas det att Hanks tidigare böcker heter "South of heaven" och "Seasons in the abyss". Samtliga titlar i verkligheten albumtitlar av thrash-metalbandet Slayer.

2. Apropå det så är det gott om musikaliska referenser i serien, vilket jag är mycket förtjust i.

3. Titeln till serien känner många igen som ett album med Red Hot Chili Peppers och bandet försökte stämma Showtime med någon vag motivering om att det var deras ord. Så var det förstås inte utan utrycket har funnits länge och var ursprungligen en sorts protest mot att Californiabor "californiserade" andra stater.


ANDERS JAKOBSON (2008-09-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (6)
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2008
Bolag: Paramount
Tema: Kompletta tv-serier
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Cast interviews, "Dexter" - pilot.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (19/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA