En av 80-talets största filmer

FILMEN

Vad kan man säga om "Dirty Dancing" som inte redan sagts? Förmodligen en hel del då det nu finns en helt ny generation filmtittare som var för små att uppleva filmen när den kom 1987. Detta har nu filmbolaget tagit vara på och gett ut en specialutgåva för att fira detta 20-års jubileum. Sen är väl frågan om den kommer att dra nya tittare till filmen eller mer fungera som en nostalgitripp för vi som var tonåringar 1987 och såg filmen på bio. Att man tagit i ordentligt när man satt ihop denna utgåva råder det dock inga tvivel om men mer om det när vi kommer till extramaterialet.

Filmen i sig handlar om Frances "Baby" Houseman (Jennifer Grey) som åker med sin familj på semester till en semesterresort där hon nästan omedelbart faller för den "farlige" Johnny Castle (Patrick Swayze). Han är en av de anställda dansarna på stället och hans uppgift är att lära besökarna olika danser. På fritiden roar han sig dock med de övriga dansarna och då är det definitivt inte foxtrott som gäller. Då är dansen mer sexuell och då filmen utspelar sig 1963 är detta ett rätt känsligt ämne.

Johnny och hans partner Penny Johnson (spelas av Cynthia Rhodes) planerar att ställa upp i en stor danstävling men då Penny blir allvarligt skadad under en abort blir det upp till Baby att ta hennes plats. Något hon gillar men som hennes familj skulle se som en katastrof, om de fick reda på det. Babys pappa tror nämligen att det är Johnny som ställt till det för Penny och han förbjuder därför Baby att umgås med honom. Men vad gör man när man är kär? Jo, man följer sitt hjärta och det gör också Baby…

Det finns nog ingen som var tonåring på 80-talet som inte sett "Dirty Dancing" och oavsett om man gillade den eller inte så gjorde den Patrick Swayze till en av dåtidens största manliga skådespelare. Och när man nu ser filmen 20 efter att den hade sin storhetstid håller den fortfarande. Visst, en del saker har åldrats men grundhandlingen håller fortfarande och upplägget med den fina flickan som blir kär i styggingen har ju funnits långt innan man kunde göra film…

Tyvärr är väl kanske inte alla skådespelare så bra som man minns dem. Babys syster Lisa till exempel är ju emellanåt katastrofalt dålig och hon levererar sina repliker som en riktig amatör. Men för mig spelar detta ingen större roll. "Dirty Dancing" är en riktigt skön nostalgitripp från det gamla goda 80-talet, så är det bara.


EXTRAMATERIALET

Inte mindre än 192 minuter extramaterial får vi på denna dubbeldiskutgåva av "Dirty Dancing". Om man sen betänker att själva filmen inte är mer än 96 minuter förstår man hur mycket extramaterial det faktiskt finns här. Allt är dock långt ifrån bra men mycket är riktigt underhållande.

Vi får en helt del alternativa/bortklippta scener och även om inte alla är jättespännande finns det några som jag vill lyfta fram lite extra. Dels finns det en dansscen som är väldigt sexigt gjort och det säger inte lite med tanke på hur de dansar i filmen. Dels finns det några klipp där Jack Weston i rollen som Max Kellerman står och berättar historier som är riktigt roliga. Sist men inte minst får vi också se några klipp där Lynn Lipton spelar mamman i familjen. Hon hade fått rollen men blev sjuk en vecka in i inspelningen och man fick då låta Kelly Bishop som egentligen skulle spela en annan roll i filmen ta över.

Sen får vi också se en jämförelse mellan några screentests (med Jennifer Grey ) och de färdiga klippen och det är rätt kul att se hur lika men ändå olika dessa klipp är. Vi får också se en hel del tabbar från inspelningen av filmen.

Sen får vi naturligtvis en hel drös med dokumentärer och intervjuer om hur filmen kom till och hur man spelade in den. Vi får se en ny intervju med Jennifer Grey och man kan lugnt konstatera att hon växt upp på de 20 åren som passerat. Vi får också en rätt färsk intervju med Patrick Swayze där han berättar om inspelningen av filmen.

Vidare får vi en bakom kulisserna-dokumentär, en dokumentär om en scenuppsättning av "Dirty Dancing", kommentarspår, samt två hyllningsfilmer till dels Jerry Orbach som spelar pappan i familjen Houseman och dels till filmens regissör Emile Ardolino som båda gått bort.

Sist men inte minst får vi också musikvideorna till tre av filmens stora låtar; "Hungrey Eyes", "Time of my Life" och "She’s like the wind" och lika många minnen som dessa låtar väcker, lika mycket skriker de 80-tal.


TRE SAKER

1. Med tanke på hur sjuk Swayze sägs vara får vi vara glada att inte han fått en egen hyllningsfilm på DVD:n.

2. Om ni inte redan visste det kan jag meddela att det är Swayze som framför låten "She’s like the wind", som han även varit med och skrivit, vilket också kan beskådas i videon till låten som finns med här.

3. Både Val Kilmer och Billy Zane var påtänkta för Swayzes roll men som tur var fick ingen av dem den.


HANS-ÅKE LILJA (2008-10-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2008
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 1.77:1
Extramaterial:
Audio commentary, Deleted scenes, Dirty Dancing - Interviews, Behind the scenes, Dirty Dancing - Featurette, The Classic Story On Stage, Tribute to Jerry Orbach, Dirty Dancing with Patrick Swayze, Emile Ardolino Tribute, "Hungry Eyes" Music Video, "She's Like The Wind" Music Video, "(I've Had) The Time Of My Life" Music Video
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (5/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA