En mardröm från 80-talet

FILMEN

Ta det värsta från 80-talets bitvis horribla kläd- och frisyrmode och kombinera det med en riktigt tam giallo och du får "Modellmorden", en seg, menlös och halverotisk spagettislasher.

Bob (Tom Schanley), en ung amerikansk skogvaktare i Wyoming får ett omen ända från Milano. En vision indikierar att hans tvillingsyster Jessica (Nicola Perring), som skapat sig en karriär som fotomodell, befinner sig i fara eller rent av har blivit mördad. Han sätter genast av till den italienska modemetropolen för att undersöka.

Väl där finner han att systern försvunnit och att han inte får mycket gehör för sin knäppa historia. När en kollega till Jessica hittas mördad fattar dock en åldrande kommissarie (Donald Pleasence, som i vanlig ordning mest spelar sig själv) intresse för Bobs vittnesmål, och tillsammans börjar de följa mördarens spår.

Trots att "Modellmorden" innehåller många av giallons kännetecken har den inte ärvt några av dess kvaliteter. Det räcker inte med att sätta svarta handskar på en ansiktslös mördare för att göra en bra film, det krävs saker som spänning, mystik och ett bra manus också.

Filmen har en anmärkningsvärt låg bodycount och morden är fantasilöst iscensatta och tämligen blodfattiga.

Vad "Modellmorden" har i överflöd är dock nakenscener. Det går inte att räkna alla gånger en senig modell med permanentat hår tar av sig sweatshirt och cykelbyxor under filmens gång.

Jag försöker komma på någonting positivt att säga, och kommer på att finalen, där hjälten tar sig in i mördarens tillhåll, gör en hemsk upptäckt och slutligen blir jagad med en elektrisk borrmaskin faktiskt är ganska bra. Tyvärr tar de sista bilderna effektivt udden av den tredje akten, då de är bland de töntigaste jag sett.


EXTRAMATERIALET

En biotrailer, ett antal övriga trailers, filmografier och ett bildgalleri är vad som bjuds.


TRE SAKER

1. Bobs visioner förklaras med att tvillingar ibland har en sorts telepatisk länk mellan sig och bla bla bla. Men hur kommer det sig då att han kan se saker som händer i sin systers närhet, och som hon inte vet om än? Totalt ologiskt.

2. "Modellmorden" har faktiskt en uppföljare.

3. Manusförfattaren Franco Ferrini har faktiskt varit inblandad i betydligt bättre produktioner än denna. Han var exempelvis med och skrev Dario Argentos "Opera", "Phenomena" och "Sleepless", samt Sergio Leones "Once Upon a Time in America".


JOEL FORNBRANT (2008-10-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Njutafilms
Ljud: Dolby digital 5.1, 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Theatrical Trailer, Giallo-trailers, Slideshow, filmografier
RECENSERAT DENNA DAG (2/2):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
THRILLERNA