Vardagliga skojigheter med Johan Glans

FILMEN

Jag har i andra recensioner här på DVDKritik.se uttryckt min uppskattning för Johan Glans som jag tycker är en av de roligaste svenska komiker som poppat upp under de senaste åren. Nu för tiden syns han mest i panel- eller sketchprogram men det var ju som ståuppare han inledde sin karriär. I alla fall som jag minns det.

Ända sedan första gången jag såg honom stå helt själv på en scen med en mikrofon i handen så har hans stil varit den bortkomna, lite småtöntiga killen som pratar om vardagliga saker. Det blir aldrig grovt, det blir aldrig politiskt utan bara vardagligt. Den karaktär Glans går in i som ståuppare förminskar honom till en riktig prakttönt som snubblat sig genom livet. Men det måste ju ha någon sorts verklig förankring - kanske spelar Glans sig själv i alla fall, vad vet jag?

Vad jag dock vet är att det här är en rolig ståuppshow. Som titeln på DVD:n avslöjar är showen inspelad under en "världsturné" i Skåne, vilket öppnar upp för några extra Skåne-skämt under den knappa timme Glans håller på. Som icke-skåning blir jag inte alls störd av detta, även om jag kanske inte förstår de skillnander mellan olika skånska städer och orter som Glans nämner, men å andra sidan kan jag relatera till skämtet genom att flytta det till min hemstad och kringliggande orter.

Som vanligt är det svårt att recensera ståupp. Ett skämt leder till ett annat och plötsligt har Glans bytt ämne. Och så fortsätter det. Det finns väl egentligen ingen röd tråd i hela föreställningen utan det rullar på och det kul mest hela tiden.

Så gillar man Johan Glans så lär man gilla denna DVD.


EXTRAMATERIALET

Bakomfilmen som finns med på DVD:n går ut på att Johan Glans ska visa upp Skåne för Henrik Schyffert och resans mål är ett spettekakabageri (som Glans skämtar om i showen). Glans är helt klart i sin ståuppkaraktär i den här lilla filmen som ändå blir ganska rolig.

Det finns även tre kortare inslag med andra ståuppare som figurerade som uppvärmare på Johan Glans turné. Det är ju förstås ett behjärtansvärt inslag av de stora etablerade ståupparna att lämna plats till nykomlingarna på sina DVD-utgåvor men samtidigt blir det pinsamt tydligt vilken klasskillnad det är mellan Glans och de tre som är med här.

Det är väl egentligen bara Martin Svensson (som inte är han "Yeah, yeah, wow, wow"-killen!) som får till ett kul skämt om när man sitter och väntar med en nummerlapp i handen och tittar på den varje gång ett nytt nummer plingar till. Annars får dessa tre inte ihop mycket kul.


TRE SAKER

1. Som vanligt trycker Glans in många "Star Wars"-skämt i sin show, som till exempel det avslutande skämtet om det första han sa till sin nyfödda dotter. En ganska given mening.

2. Med tanke på hur torra och stela de tre bonusståupparna framstår på DVD:n så funderar jag lite på varför Glans framstår som deras raka motsats. Det är något med hans inlevelse och sättet han betonar ord i sina skämt som skiljer agnarna från vetet.

3. En skicklig ståuppare planterar tidigt skämt i sin föreställning som sedan kan upprepas och bara bli roligare. Ett bra exempel på detta är Glans extranummer i den här föreställningen där han i princip återanvänder alla återkommande skämt på en och samma gång.


ANDERS JAKOBSON (2008-11-04)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin underhållning
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Underhållning
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Pan Vision
Tema: Stå upp
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Bakomfilm, Marika Carlsson, Fritte Fritzson, Martin Svensson
RECENSERAT DENNA DAG (21/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JULI/AUGUSTI
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA