Klassisk skräck - underskattad skådis

FILMEN

"Dance of the Dead" är Tobe Hoopers avsnitt av "Masters of Horror". Hooper har tidigare gjort filmer som "Motorsågsmassakern" och "Poltergeist". "Dance of the Dead" som hans film (avsnitt) heter är en rätt klassisk skräckfilm. En ung tjej som är skötsam faller för den farliga ynglingen och följer sedan med honom ut i natten mot sin mors vilja. Vi har hört det förut.

Det som skiljer sig lite här är att det finns en lite djupare nivå på handlingen. När vi kommer in i filmen har tredje världskriget kommit och gått. Människor lever på gatan i de fallen deras hemstäder finns kvar. Det enda nöje de har kvar är av den morbida sorten. Personligen tycker jag mig se en hel del kritik mot dagens USA i filmen…

Filmens huvudperson, Peggy, lever med sin mor på ett café och är relativt skyddad mot all förödelse. En dag dyker det dock upp en stilig främling som övertalar henne att följa med ut i verkligheten. Naturligtvis smyger hon ut samma natt och tillsammans utforskar de dom farligare kvarteren av staden med allt vad det innebär.

Väl där ute lär hon sig dock snabbt att världen gått vidare och att inget är sig likt. Nummer 1 när det gäller underhållning är nu något som kallas för "Dance of the Dead". Här väcker man upp döda genom att injicera något i dem. De ställs sedan på en scen där de får ta emot el-stötar (vilket gör att de dansar fram över scenen) tills de återigen faller döda ner. Mannen som leder det hela spelas av Robert Englund (mer känd som Freddy Kreuger) vilket jag gillar. Alla Englunds filmer är verkligen långt ifrån bra men han gör alltid det han ska, så även här!

Frågan är nu bara om Peggy kommer att klara natten med förståndet i behåll…


EXTRAMATERIALET

Vi får som vanligt när det gäller "Masters of Horror"-filmerna en hel del extramaterial. Vi får bl.a. en bakom kulisserna film vilken jag tycker är mer eller mindre ett måste idag. Vi får även intervjuer med en hel del av de personer som är delaktiga i filmen. Totalt drygt en halvtimme intervjuer.

Det som dock är riktigt roligt att se är en "The making of a scene" där man får se hur bl.a. Robert Englund övar in en scen och man testar fram var han ska hålla händerna, hur han ska sitta osv. Riktigt kul att se.


TRE SAKER

1. När man ser Robert Englund vare sig det är som Freddy Kreuger eller i någon annan roll inser man hur underskattad denna svenskättade skådespelare är.

2. I USA har det varit en hel del klagomål på att varje avsnitt i denna TV-serie (som det faktiskt är) släpps på en separat DVD men faktum är att det är tack vare just det vi får så mycket extramaterial.

3. Lite kul är det att man i Sverige är före både USA och England med att få ut alla 13 avsnitten på DVD. Bra jobbat.


HANS-ÅKE LILJA (2006-09-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (15)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Njutafilms
Ljud: Dolby Digital Stereo
Bild: Anamorfisk Widescreen 16:9
Extramaterial:
Bakom kulisserna, Intervjuer (36 min), "The making of a scene", Trailers och Biografier
RECENSERAT DENNA DAG (29/5):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA