Sång och humor à la Thomas Järvheden

FILMEN

Titeln på den här DVD - "Seriöst roligt" - ska naturligtvis tolkas på två sätt. Dels är det en underhållande ståuppshow av Thomas Järvheden, men samtligt finns det utrymme för lite mer allvarsamma toner - i dubbel bemärkelse - då han blandar in musik i sin show där vissa av texterna inte alls är humoristiska utan just seriösa och allvarliga.

Denna bredd gör så klart Järvheden unik i den svenska ståuppfloran, och visst - det finns andra komiker som tar ton då och då, men ingen gör det så skickligt som han. Hans röst är fin och behaglig och det kommer inte som någon överraskning att han faktiskt släppt en musik-CD.

Som vanligt är det lite svårt att recensera ståupp, för det är så mycket som sägs på de 76 minuter DVD:n snurrar runt. Järvheden skämtar om Stefan Holms tics och varför hans pappa än idag sitter och filmar varje hopp med sin gamla videokamera, om likheterna med gospelledaren Gabriel Forss och hur han skulle kunna utnyttja det, om hur han genom bara en improviserad spur of the moment-tanke kan ha fördärvat kommande generationer ned i drogträsket, om hur det kan komma sig att efter miljarder år av utveckling - där allt levande kommit från amöbor - fortfarande kan finnas amöbor...

Och så vidare.

Och det är gott om musikaliska avbrott med både roliga och seriösa låtar som sagt. Järvheden har med sig en duktig gitarrist som kompar honom i vissa låtar.

En tråkig detalj är att jag känner igen många skämt från hans mellanakter i tv-serien "Ståupp". Alltid lite trist när man får material man redan hört.

Men det är bara en mindre detalj. "Seriöst roligt" är just det: seriöst och seriöst roligt, och Järvheden har etablerat sig som en riktig personlig favorit.


EXTRAMATERIALET

Här finns några klipp från ståuppserien "Sthlm Live" och två dolda kameran-klipp av okänt ursprung. De står listade som "svingammal dold kamera" i extramaterialsmenyn, så antingen är det något Järvheden gjort för skojs skull eller så är det något överblivet från ett tv-program.


TRE SAKER

1. Många av Järvhedens skämt avslutas alltid med "Men, va fan?" vilket blir lite irriterande i längden. Något att jobba på!

2. Imitationen av Jan Malmsjös sätt att sjunga fem toner samtidigt i vad han än sjunger är fortfarande otroligt rolig.

3. Vikten av texter i musik kommer fram extra mycket i Järvhedens låtar. Visst, hans melodier och låtar är fina som det är, men det är när texten kommer till som det blir det lilla extra.


ANDERS JAKOBSON (2009-01-23)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (1)
20 senaste recensionerna i kategorin underhållning
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Underhållning
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Nordisk film
Tema: Stå upp
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Thomas bästa klipp från Sthlm Live samt hittills aldrig utgivet material med helt sjuka dolda kameran-grejer
RECENSERAT DENNA DAG (30/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA