Ond bråd död x 3

FILMEN

Evil Dead

Sam Raimis "Evil Dead" kom redan 1981 och ses av många som en klassisk skräckfilm. Jag håller till viss del med även om tidens tand varit rätt hård mot den. Specialeffekterna är i dagens mått rätt dåliga och i vissa fall rätt löjeväckande. Storyn håller dock och Bruce Campbell är perfekt i rollen som Ash.

När vi kommer in i historien får vi stifta bekantskap med fem ungdomar (Ash och fyra av hans vänner) när de är på väg till en avlägsen stuga de hyrt. Väl där hittar de ett band som en tidigare innehavare av stugan spelat in. Det visar sig att denna tidigare hyresgäst hittat "The Book of the Dead" och med dess hjälp väckt upp de döda från deras slummer.

Ash och hans vänner blir snart utsatta för de dödas rekryteringsförsök och en efter en faller de offer för de döda. De i sin tur angriper sen de andra som ännu inte är besatta. Snart är det bara Ash kvar och han har minst sagt händerna fulla. Filmen slutar med det obligatoriska öppna slutet som möjliggör en uppföljare.

Som sagt håller inte specialeffekterna den standard man kunnat önska men med tanke på att filmen är 28 år gammal får man köpa läget. Storyn är bra och med lite överseende håller filmen än idag.

Evil Dead 2

När jag satte igång "Evil Dead 2" förväntande jag mig att den skulle ta vid där första filmen slutade, det vill säga med att Ash anfalls av de onda makterna. Istället verkar det som om man resonerar som om den första filmen inte existerat och man har istället börjat om. Till en början är nämligen handlingen i stort sätt identisk med det undantaget att det nu bara är Ash och hans flickvän som ska upp till stugan. Dessutom går allt väldigt fort. Allt som händer i första filmen har man här hunnit avverka under de första 10 minuterna av den andra filmen.

Därefter får vi se mer av Ashs kamp mot de onda demonerna och sällan har en människa blivit så misshandlad som Ash blir här. Dessutom får han oceaner av blod över sig och att han inte drunknar är närmast ett under. När det gäller specialeffekterna är de något bättre än i första filmen även om de fortfarande är långt ifrån bra.

Vi får också se den klassiska scenen, som alla som såg skräckfilmer på 80-talet känner igen, där Ashs hand blir besatt och han tvingas såga av den för att sen montera fast en motorsåg i dess ställe. Klassiskt skräckfilmsmaterial.

Till en början känns "Evil Dead 2" lite som en remake av första filmen även om den känslan tunnas ur när den väl kommit igång. Dock känns det lite som om man velat ha en andra chans genom hela filmen. Trots detta är det dock seriens bästa del.

Army of Darkness

Den tredje och sista filmen i serien kom 1992 och är definitivt den sämsta av de tre filmerna. Här har man bytt ut mycket av skräcken mot humor och det funkar inte alls så bra som man förmodligen trodde när man skrev manuset. När vi kommer in i handlingen har Ash tagits till fånga i den värld där han hamnade efter att ha sugits med i en virvel i slutet av andra filmen. Att han där kom fram som en hjälte som alla bugade för är nu glömt. Här tror de som hittat honom att han tillhör fienden och tar honom därför som fånge. Den enda som anar hans storhet är gruppens ålderman.

Efter att Ash visat vad han går för genom att ha ihjäl några döingar inser även de andra att han kan vara till nytta. De vill nämligen ha tag på de dödas bok och lovar därför Ash att om han hämtar den åt dem så ska de se till att han kommer hem igen. Det enda han behöver göra är att ta sig in i de dödas rike, hitta boken och uttala tre ord. Ash lyckas med detta så när som på en sak. Han glömmer vilka ord han ska säga och säger därför fel ord. Detta leder till att han istället för att bara hämta boken dessutom uppväcker de döda som nu ger sig på de levande och Ash tvingas återigen ge sig i kast med att döda döingar.

Som sagt har man satsat mer på humor än skräck här än i de tidigare filmerna och även om den är långtifrån en komedi är den inte alls så bra som de tidigare filmerna. Dessutom har man inte lyckats förbättra specialeffekterna som i vissa fall är riktigt usla. Lägg till det en rätt löjlig handling och det blir omöjligt att få en bra film. Det blir tyvärr ett rätt tamt slut på en annars rätt bra filmserie och ingen är gladare än jag att det inte blivit en fjärde film… än.


EXTRAMATERIALET

Vi får ordentligt med extramaterial i boxen och det är inte utan att jag blir lite imponerad.

Evil Dead

Det första vi hittar är det obligatoriska kommentarspåret men förutom det får vi även trailers, TV spots (som tyvärr är rätt lika), en dokumentär om filmen, borttagna och alternativa scener samt ett bildgalleri. Dessutom får vi en riktigt bra dokumentär från 2000 där Bruce Campbell ger sig i kast med att försöka förklara fansens agerande och vad det innebär för honom. Efter att ha sett den måste jag erkänna att Bruce verkar vara en riktigt sympatisk person även om han emellanåt har svårt att förstå fansens reaktioner…

Evil Dead 2

Även här får vi ett kommentarspår och en trailer men det som verkligen står ut på denna disk är "making of"-dokumentären som finns med. Här berättar Greg Nicotero, Robert Kurtzman och Howard Berger (alla stora namn inom specialeffekter) om hur filmen spelades in och jag skulle nog vilja sträcka mig så lång som att säga att detta är boxens bästa dokumentär.

Army of Darkness

Även här får vi ett kommentarspår men dessutom får vi också fyra bortklippta scener där en är en alternativ inledningsscen. Personligen är jag glad att de använde den de använde även om delar av denna alternativa kunnat varit med. Vi får även se regissörens storyborads.

Bonusdisken

Bonusdisken är fullproppad med intressanta dokumentärer. Vi får en med titeln "The Incredible Film Show" som verkar vara ett TV-program man lagt med i boxen. Här går i alla fall både den första och andra filmen igen och man pratar med en hel del inblandade. Vi får också en hel del bakgrund till vad Sam Raimi och de andra fick gå igenom för att få en deal med filmbolaget.

En annan dokumentär är "The living love the dead" och det är precis vad det låter som. En massa människor öser beröm över filmerna och även om det blir mycket fjäsk är det ändå lite kul att se. Detsamma gäller "Bruce Campbell – Geek or God" fast man här då inriktat sig på just Bruce Campbell. Även han överöses av beröm som även den är lite väl smörig ibland.

I dokumentären "Dead good marketing" får vi se hur filmen marknadsfördes och det är bara att instämma i det de säger i dokumentären. Med rätt marknadsföring kan allt säljas…

Dessutom innehåller disken en trailer för filmen samt en 1.33:1 full screen-version av första filmen som här känns lite onödig…


TRE SAKER

1. Det finns nästan 20 olika slut på den tredje filmen. Dock är inte alla helt olika utan vad man gjort är att man klippt ihop två olika slut på en massa olika sätt. Det som finns med här är dock originalslutet.

2. Totalt sett är boxen rätt bra. Varje film ligger på en egen disk med tillhörande extramaterial och det enda som är lite synd är det att alla filmer inte har textats.

3. Jag har sällan sett en filmserie där man struntat så i kontinuiteten mellan filmerna som denna och det blir ju extra tydligt när man ser filmerna efter varandra...


HANS-ÅKE LILJA (2003-07-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (5)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2 - inte svensk
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2003
Bolag: Anchor Bay
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: 1.33:1
Extramaterial:
Evil Dead

Audio commentary by Sam Raimi and Robert Tapert, Audio commentary by Bruce Campbell Biographies, Theatrical trailer, TV spots, 'Fanalysis' ? 26 minute documentary by Bruce Campbell, 'Discovering The Evil Dead' featurette, Outtakes and deleted scenes, Gallery containing 137 stills och Hidden Easter egg

Evil Dead 2: Dead by Dawn

Audio commentary by Sam Raimi, Robert Tapert and Bruce Campbell, Trailer, Making of featurette

Army of Darkness

Audio commentary by Sam Raimi, Bruce Campbell and writer Ivan Raimi, 4 deleted scenes and director's storyboards,

Bonus Disk

Sam Raimi interview from 'The Incredibly Strange Film Show', 'The Living Love The Dead' featurette, 'Dead Good Marketing' featurette that examining the UK advertising campaign, 'Bruce Campbell: Geek or God?' featurette, 'Antihero' Stravinsky Gave Me Nightmares music video, Gallery of Decay
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (7/2):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA