Bra dokumentär om vår favoritmördare

FILMEN

I "His name was Jason" guidas vi av Tom Savini genom de 12 "Fredagen den 13:e" filmer som hittills producerats. I första hand genom intervjuer med skådespelare, regissörer, producenter och så vidare men även av intressanta arkivklipp. Inte mindre än 80 intervjuer bjuds vi på och det är inte mycket som lämnas obesvarat.

Den 90 minuter långa dokumentären har delats in i olika partier som var och en tar upp olika delar av fenomenet "Fredagen den 13:e". Dokumentären inleds med en tio minuter lång genomgång av alla filmerna för att därefter dyka djupare in i delar som karaktären Jason, vad som gör en "Fredagen den 13:e"-film till en "Fredagen den 13:e"-film, uppfinningsrika mord, specialeffekter, offren, Jasons plats i populärkulturen och framtiden för "Fredagen den 13:e"-fenomenet.

Ja, som ni ser är det inte mycket som utelämnas. Vi får en rätt fullständig uppfattning av vad som drev de som gjorde filmen när de gjorde filmerna. Det är dessutom intressant att höra de inblandades reflektioner så här 30 år senare. Och dessutom är det rätt kul att se hur personerna bakom karaktärerna förändrats över åren.

Förutom intervjuer får vi även se klipp från inspelningarna av de olika filmerna, arkivmaterial och bortklippta mord. Dokumentären är dessutom, som sagt, presenterad av Tom Savini som befinner sig på Universal Studios i Hollywood där man återskapat miljöer från filmerna som han vandrar omkring i. Nu kan man ju tycka vad man vill om det men här är det rätt effektfullt.

Personligen gillar jag verkligen "His name was Jason" och för mig tillför den en hel del ny information. Är man ett die hard-fan av filmserien och har värstingutgåvorna av alla titlar med extramaterial så har man kanske redan sett det mesta men jag är imponerad. Det är trots allt 12 filmer som avverkas och även om en del viktiga personer saknas finns de flesta med och kommer till tals… något som alla fans borde uppskatta.


EXTRAMATERIALET

DVD:n innehåller, tro det eller ej, mer extramaterial än huvudmaterial. På första disken (där "His name was Jason" ligger) finns även en dokumentär med titeln "The men behind the mask" med. I den får alla som gestaltat Jason i någon film komma till tals och berätta om sina erfarenheter. En riktigt intressant dokumentär.

På den andra disken finns ytterligare extramaterial. Vi får bland annat intervjuer med filmernas regissörer, vi får höra manusförfattarna berätta om hur de gick till väga när de skrev manuset och vad som motiverade dem. Vi får dessutom se ett inslag från Comic Con där den nya "Fredagen den 13:e"-filmen marknadsförs. Vi får dessutom tips på hur man överlever en skräckfilm, kortfilmer av fans och en resumé av alla filmerna inklämd på fyra minuter.

Dokumentärerna är riktigt bra och intressanta. Problemet är kanske att det är väldigt mycket prat men sparsamt med klipp från filmerna. Det hade varit rätt kul att se klippen det pratas om. Har man inte sett filmerna relativt nära inpå denna DVD kan det vara lite marigt att komma ihåg just scenerna. Kortfilmerna av fansen kunde man kanske skippat då de faktiskt inte är speciellt bra.


TRE SAKER

1. Något som jag saknar är Alice Coopers låt "He’s Back (The Man Behind the Mask)" som var soundtracket till "Jason Lives". Tydligen hade man inte rättigheterna till den.

2. En annan som saknas är Robert Englund som är med i "Freddy vs. Jason".

3. När det gäller manusförfattarna var helt klart Damian Shannon och Mark Swift som skrivit den senaste filmen samt "Freddy vs. Jason" mest intressanta att lyssna på.


HANS-ÅKE LILJA (2009-03-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (11)
20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: DVD
Region: 1
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2009
Bolag: Anchor Bay
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Disc 1:
The men behind the mask - Extended interviews with leading men

Disc 2:
Final cuts - Extended interviews directors, Dragged from the lake - more stories, From script to screen - interviews with screenwriters, The Camp Crystal Lake survival guide, Jason takes Comic-Con, Fan films, Friday the 13th in 4 minutes m.m.
RECENSERAT DENNA DAG (25/3):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI/FEBRUARI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA