Krånglig rysk terroristaction i ”24”-anda

FILMEN

I ryska actionfilmen "Countdown" är det terroristtemat som står i fokus. Ryssland har haft sin beskärda del av terroristattacker, vilket förklarar varför temat betas av.

En terroristorganisation smider djävulska planer för en attack av enorma proportioner. De förklär den stora attacken med en mindre attack där en cirkus i Moskva hålls under gisslan. 2000 människor är inne i cirkusen, de flesta barn. Ett av barnen är dotter till majoren Smolin, och en av terroristerna kräver att han ska komma dit.

Smolin har hållits fången av Tjetjener men lyckats rymma och hemlighålls nu under jorden. Han rycker dock in och lyckas inta cirkusen och frita sin dotter och några fler människor innan militären stormar cirkusen och gör processen kort med terroristerna.

Men den större attacken kvarstår: några terrorister har fått tag på en plutoniumbomb och far iväg mot flygplatsen. Men nöd och näppe lyckas Smolin ta sig ombord planet, vars destination är Rom där ett G8-möte hålls. Bomben kan utplåna hela Rom och lite till.

Om planet skjuts ned eller sjunker under 3000 meter exploderar bomben, och nu blir det Smolins uppgift att tillsammans med en amerikansk journalist stoppa terroristerna och hindra bomben från att sprängas... Nedräkningen har börjat...

Det här skulle kunna vara storyn till en säsong av "24", eller en "Die Hard"-film. Mannen som gör Keither Sutherland/Bruce Willis-rollen heter Aleksei Makarov och ser ut lite som Russel Crowe. Han gör helt klart en bra insats som hjälten i filmen.

Upplägget med terroristorganisationen och alla olika grupperingar som ligger bakom attackerna är aningens krångligt att hänga med i. Det är många trådar som spretar åt olika håll, och filmens inledande halvtimme är komplicerad och lite seg. Men sen när actionen kommer igång blir det klart bättre, och i slutändan är "Countdown" en ganska bra actionfilm som helst klart kan jämföras med liknande filmer som producerats i Hollywood.


EXTRAMATERIALET

Filmen har inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Känns som dörren lämnas öppen för en eventuell uppföljare. Vi får väl se om det blir någon.

2. Eftersynkningen i filmen är lite bristande, speciellt när de som pratar amerikanska är i bild. Sådant är tyvärr ganska störande.

3. När eftertexterna till en amerikansk actionfilm rullar upp brukar det vanligtvis vara någon häftig låt med något populärt, kanske lite hårdare band. Under eftertexterna i "Countdown" får vi höra en låt som skulle kunna vara skriven av Rysslands motsvarighet till Stefan Sundström, fast en riktigt arg sådan som gormar för full hals. Något oväntat!


ANDERS JAKOBSON (2007-01-22)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: DTS 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (27/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA