Saddams sista timme

FILMEN

"Zero Hour" är en serie entimmesdokumentärer som visats på Discovery Channel och som nu släpps på DVD. I just den här, "The capture of Saddam Hussein", är det tillfångatagandet av Iraks förre president Saddam Hussein som avhandlas och vi får följa de amerikanska trupperna under sökandet och tillfångatagandet av den jagade diktatorn. Och vi får göra det genom tolken Samirs berättelser.

Vi får se hur de amerikanska styrkorna söker av två ställen där de misstänker att Saddam gömmer sig. När de inte hittar honom finns det bara en liten lantgård mitt ute i ingenstans kvar. När de kommer dit hittar de ingen Saddam men väl två andra personer. Dessa är Saddams uppassare, vilket de amerikanska styrkorna inte vet än, och de har inga planer på att berätta var deras boss befinner sig.

Efter diverse mer eller mindre tortyrliknande övertalningsförsök är soldaterna på väg att ge upp. De har dock ett triumfkort kvar. De har sedan tidigare tillfångatagit Saddams livvakt och det är tillslut han som avslöjar var hans tidigare arbetsgivare gömmer sig. Som de flesta säkert vet gömde han sig i en väl dold bunker i marken och att det var när han togs upp det berömda fotot av honom, med en amerikansk soldat (tolken Samir) över sig, togs.

Dokumentären är av förklarliga skäl en dramatisering av det som hände. Den är dock välgjord och känns mycket trovärdig. Det enda jag reagerar över är att tolken Samir ges så fria händer. Vid ett tillfälle slår han Saddam i ansiktet två, tre gånger innan någon går emellan. Han är dessutom riktigt hårdhänt mot de andra männen som han tolkar för…

Dock är det en väldigt bra och intressant dokumentär som ger en bra insikt i hur tillfångatagandet av en av världens grymmaste män gick till.


EXTRAMATERIALET

Inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Tyvärr finns det ingen textning till dokumentären.

2. Serien "Zero Hour" har gått ett tag på Discovery Channel och avhandlat ämnen som kapningen av Air France, skottlossning i norra Hollywood och bombningen i Bali.

3. "Zero Hour" i titeln kommer, så vitt jag förstått det, av att dokumentären handlar om den sista timmen av det ämne den avhandlar.


HANS-ÅKE LILJA (2009-04-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Nordisk film
Ljud: Stereo
Bild: Widescreen 1.66:1
RECENSERAT DENNA DAG (16/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA