Känslosamt om Estonia

FILMEN

Det är svårt att se dokumentären om Estonia utan att känna med de som var med. Att känna den frustration de måste ha känt, den panik, den hopplöshet... "Zero Hour: The sinking of Estonia" är en dramatisering av den sista timmen innan Estonia gick till botten och vi får följa några av de överlevande från katastrofen. Dels via rekonstruktioner och dels via intervjuer med de som faktiskt var med.

Och det är som sagt mycket svårt att hålla känslorna i schack när man ser vad som hände. När man får höra en av de överlevande berätta om hur han tvingades lämna sina föräldrar och sin flickvän för att rädda sig själva efter att de paralyserats av chock. När man får höra att när de äntligen kom ut ur båten stod det där personer som rånade dem på de få värdesaker de fått med sig. När man hör hur dörrarna till förråden där livvästarna förvarats satts igen så de inte kunde öppnas.

Detta måste ha varit ett helvete på jorden. Jag kan inte ens försöka föreställa mig hur det var men jag vet att jag tycker så synd om de människor som var med att jag ibland har lite svårt att ta till mig det de berättar om. Tänk att det finns människor som i ett sådan här läge stjäla från andra i samma situation? Hur är man funtad då?

"Zero Hour: The sinking of Estonia" är gjord av Discovery och säga vad man vill men en bra dokumentär kan de producera. Under knappt en timme får vi se och höra om detta helvete och om den kamp de som trots allt överlevde tvingades genomgå för att överleva. Dokumentären känns välgjord, välgenomtänkt och välplanerad. Man har tagit reda på fakta och pressenterar den här på ett så respektfullt sätt som man över huvudtaget kan presentera sådana här hemskheter. Jag har sett en del dokumentärer om Estonia men det här är helt klart en av de bästa. Se den!


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Ibland när skådespelarna i rekonstruktionerna pratar svenska är det med en väldigt underlig brytning. Låter lite konstigt men samtidigt spelar det inte så stor roll.

2. Tyvärr finns det ingen textning till dokumentären vilket hade behövts ibland.

3. Beskrivningen av hur en av de överlevande tvingas överge sina föräldrar och flickvän är nog bland det hemskaste jag hört.


HANS-ÅKE LILJA (2009-04-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Nordisk film
Ljud: Stereo
Bild: Widescreen 1.77:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (3/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA