Timmen som förändrade världen

FILMEN

"Zero Hour: The last hour of flight 11" redogör för Flight 11 och dess passagerare och besättnings sista timme innan de kraschar in i ena tornet av Twin Tower i New York den 11 september 2001. Vi får via rekonstruktioner se vad som hände på planet, eller vad man tror hände på planet rättare sagt. Eftersom ingen överlevde är det enda man har att gå på den information två flygvärdinnor vidarebefordrade till de på marken mellan det att planet kapades tills det att det kraschade in i tornet.

Alla fem kaparna satt i förstaklass och det verkar som om det var förvånansvärt få som uppfattade att det var något allvarligt som hände innan planet började svänga allt för kraftigt. Tydligen hade flygpersonal även vid den här tiden rutiner för att hålla passagerarna så ovetande och lugna som möjligt. Och i just det här fallet kan var det säkert rätt beslut också. Det fanns inte så mycket de kunde göra ändå och panik på planet hade knappast gjort saken bättre. Efter att de fem kaparna tagit kontroll över planet låste de nämligen in sig i cockpiten och hade sen ingen kontakt med de övriga passagerarna. De utförde sitt uppdrag till punkt och pricka och det var inget mer med det. De hade ingen anledning att blanda in passagerarna mer än de redan gjort.

De rekonstruerade sekvenserna känns inte riktigt lika realistiska så de i de andra "Zero Hour"-dokumentärerna och det av den enkla anledningen att eftersom inget överlevde i planet vet man inte exakt vad som hände. Man har lite fragmentariska rapporter från flygvärdinnorna, gissningar och fakta om hur planet flög och uppförde sig i luften. Av detta har man sen lagt ett pussel till hur allt måste ha gått till. Jag säger inte att de har fel men det känns inte lika övertygande som när det finns överlevande som faktiskt kan berätta hur det gått till.

Trots detta är "Zero Hour: The last hour of flight 11" dock en väldigt välgjord dokumentär som är omöjlig att se utan att känna för de personer som befann sig i planet och tornet. Under berättelsens gång får vi också höra från anhöriga till de som miste livet, både i planet och i tornet och det ger dokumentären ännu lite tyngd.


EXTRAMATERIALET

Det står på omslaget att det ska finnas med en film om återuppbyggandet av Ground Zero men jag lyckas inte hitta den någonstans på skivan hur mycket jag än försöker. Om någon annan lyckats får ni gärna berätta hur.


TRE SAKER

1. Precis som de andra saknar även den här svensk text.

2. Om det nu gick till som det beskrivs i dokumentären är kaparna otroligt kalla och beräknande när de utför kapningen.

3. Ironiskt nog satt det en ledande terroristbekämpare mitt bland terroristerna på planet. Tyvärr var han även den första som fick sätta livet till…


HANS-ÅKE LILJA (2009-04-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Nordisk film
Ljud: Stereo
Bild: Widescreen 1.77:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (3/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA