Ångest att vara 17 år i USA

FILMEN

Att behöva kasta sig drygt tio år tillbaka i tiden är ingen lek. De flesta minns sin skoltid. En del med glädje och andra med förskräckelse. Dokumentären "American Teen" får dig snabbt tillbaka till den tiden - på både gott och ont.

Under huvudpersonernas sista år (2006), på High School i ett litet samhälle i Indiana, får vi hänga med i deras kämpade för bra betyg, relationer med det motsatta könet och att leva upp till pressen från föräldrarna. Här får vi följa rebellen, nörden, den populära, sportfantasten och hjärtekrossaren. Alla kategorier är representerade. Det läskiga är bara att det är på riktigt den här gången och ingen spelfilm med skrivet manus.

Därför blir det extra otäckt när den populära Megan tror att hon kan bete sig hur hon vill tack vare sin popularitet och pappas pengar. Hon är en riktigt taskig tjej mellan varven och det är svårt att förstå att människor är så där på riktigt. Dock blir förståelsen lite bättre när man får veta lite mer om henne, även om det inte förlåter allt. Nörden Jake gör allt för att hitta en tjej och hans desperata försök att hitta en flickvän är helt galna. Colin är killen som spelar basket och drömmer om att bli proffs. Eller är det pappans drömmar? Mitch är sportkille även han och verkar vara en riktig drömprins, ända tills han gör det mest avskyvärda - dumpar någon via sms. Sist ut är Hannah, tjejen som inte passar in och inte vill vara som alla andra. Hennes framtidsdrömmar är starka och hon blir snabbt en favorit.

Det är lätt att glömma bort att det faktiskt är en dokumentär. Men när man blir påmind blir allt så mycket mer verkligt och jobbigt. Att vara tonåring är på blodigt allvar. Att sedan vara det i USA verkar vara ännu mer hemskt. Eller så har tiderna hunnit förändrats så pass mycket och att det är därför min chock blir så stor. Därför ska vi inte tro att manus till alla high schoolfilmer bara är trams. För "American Teen" är beviset för det är så det verkligen är, även i verkligheten. Det är intressant att se hur många jobbiga saker tonåringar faktiskt måste ta sig igenom och hur olika vi alla upplever vår skoltid beroende på vilket fack vi placeras i. Tonårstiden är grym och det är inte konstigt att folk mår dåligt med tanke på hur en del beter sig mot sina medmänniskor. Filmen ska absolut ses eftersom tankeställarna blir många och känslan av att slippa skolvärlden och dess hierarki är enormt skön.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. Efter filmen får vi veta vad huvudpersonerna gör i dag. Ett mycket välkommet inslag.

2. Eftersom filmen är en dokumentär finns ju människorna på riktigt. Därför kan man följa dem på Facebook.

3. Filmen har varit mycket uppmärksammad på en mängd olika filmfestivaler, bland annat som vinnare av bästa regi (dokumentär) på Sundancefestivalen.


MARIA EREMO (2009-05-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: DVD
Region: 1
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.77:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (24/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA