Fördjupning för historiskt intresserade

FILMEN

I min recension av "Frost/Nixon" nämner jag att jag inte vet så mycket om president Richard M. Nixon, och den här DVD:n, som rymmer en viss del av David Frosts intervju med ex-presidenten tre år efter att han avgick till följd av Watergate-skandalen är kanske ingen riktigt bra introduktion.

Watergate-skandalen i korthet gick ut på att personer med nära koppling till Nixon greps på bar gärning vid ett inbrott hos demokraternas högkvarter i kontorskomplexet Watergate (vilket numera lett till att så gott som alla politiska skandaler har fått suffixet "-gate"). Nixonadminstationen försökte dölja kopplingen, men inspelade band från Ovala rummet blev slutligen spiken i kistan.

En tid efter Nixons avgång började David Frost förhandla om en exklusiv intervju där det amerikanska folket skulle få svar på alla frågor, och 1977 gjordes ett antal intervjusessioner som sedermera blev fyra tv-program, varav denna DVD utgör Watergate-biten av det hela.

För mig är det rätt så knepigt att hänga med i vad som sägs. Namn rabblas till höger och vänster och om man inte har järnkoll på amerikansk politisk historia, och i synnerhet Nixontiden, så blir det smått segt och svårt att ta åt sig vad som sägs. Intervjun är dessutom ganska torrt presenterad - det är en kamera på Frost och en på Nixon och det händer egentligen inte så mycket mer än att bilden växlar mellan dessa vinklar.

Det intressanta är istället att iakta de inblandades attityder och hur de beter sig. Trots att det är två starka viljor som står mot varandra - Frost med ambitionen att "sätta dit" Nixon eller åtminstone få honom att säga något han inte hade räknat med, och Nixon som försvarar sig till 110% - så är det lite lustigt hur sansat samtalet förflyter. Ingen brusar upp eller höjer rösten, utan det är någon sorts ömsesidig respekt där det mest dramatiska som händer är att de pratar i mun på varandra vid några tillfällen.

När Frost är igång som bäst kan man se en "Nu jävlar är det kört! Hur ska jag slingra mig ur detta?"-uppgivenhet i Nixons blick, men det bästa är mot slutet av intervjun, när Nixon gör just det Frost hade hoppats på, och ex-presidenten med en sorts tom ånger tittar åt sidan medan han pratar. Ett starkt moment.

Men denna DVD är för mig egentligen en sorts fördjupning av spelfilmen "Frost/Nixon" som mest är kul att se för jämförelsens skull. Ur någon annan synvinkel ger den inte mig så mycket.


EXTRAMATERIALET

Här finns ett nyinspelat (2007) kvartslångt samtal med David Frost där han delar med sig lite av sina intryck från sina möten med Nixon och om hur intervjuerna gick till och så vidare. En intressant komplettering som man dock känner igen från spelfilmen "Frost/Nixon".


TRE SAKER

1. Råmaterialet från David Frosts intervju med Nixon var 28 timmar som sedan redigerades ned till sex, fördelade på fyra 90-minuters avsnitt med olika inriktningar.

2. Det finns en DVD med den kompletta intervjun, i detta fall åsyftande de sex timmar som sändes. Den är dock inte utgiven i Sverige.

3. Jag gillar att man i filmens "logga" klämt in siluetter på Frost och Nixon precis vid /-tecknet, vilket kanske inte framgår med någon större tydlighet på den omslagsbild vi har här till höger.


ANDERS JAKOBSON (2009-07-02)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (1)
20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 4:3
Extramaterial:
Behind the scenes
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (15/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA