Filmen som gick vilse i skogen

FILMEN

Jag har ingen aning om hur många filmer jag sett i hela mitt liv - måste vara tusentals - men jag tycker ändå att man borde kunna så mycket om film nu att man i alla fall kan förstå de flesta filmer, kunna lägga ihop ett och ett och få två, men i fallet "Backwoods" är jag lätt förvirrad efter en timme och 38 minuter.

Två engelska par åker runt i Baskien i Spanien på 70-talet. Mannen i ena paret - Paul (Gary Oldman) - har sitt ursprung från trakten och har köpt sin farmors gamla hus och håller på att renovera det. Han försöker övertala den andra mannen - Norman (Paddy Considine) - att flytta ner dit också. Ingen av deras respektive är speciellt glada över varken resan eller planerna, och man kan säga att det knakar ljudligt i de båda förhållandena.

Under en jakttur stöter männen på en till synes övergiven stuga. Inlåst i ett rum i stugan hittar de en smutsig och förvildad flicka. Hennes händer är missbildade och det är uppenbart att hon inte levt ett vanligt liv. De väljer att ta med henne till huset. Norman protesterar ljudligt och menar att de som låst in henne kommer att leta efter henne.

Mycket riktigt händer det. Strax därpå står fyra bistra basker utanför huset med gevär i händerna. Dessa fyra har paret redan träffat på väg till huset och redan då kunde man ana att det var något skumt med dem. Paul väljer att mörka och följer med männen ut för att leta rätt på flickan.

Men snart blir situationen allt värre. Våldtäktsförsök, mord och elände och det blir till slut en flykt på liv eller död för våra huvudpersoner.

"Backwoods" lyckas tyvärr aldrig engagera och anledningen till det är att filmen är dålig på att förklara varför det som händer sker. Jag undrar om filmmakarna tänkt sig att man som tittare undermedvetet ska förstå allting, men det funkar inte. Karaktärerna i filmen är inte helt klockrena och framförallt Norman genomgår någon form av förändring under filmens gång som jag inte får grepp om.

Nej, "Backwoods" kommer tyvärr inte att lämna något bestående minne.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av en klassisk "making of" med allt det betyder av tittar bakom kulisserna och intervjuer med filmmakarna och skådespelarna.

Det är bara ett problem. Filmen är på spanska och är inte textad! Om det inte var så att de engelskspråkiga skådespelarna faktiskt pratar på engelska så hade det varit ganska meningslöst att titta på den. Hur kan man inte texta när det är på spanska? Helt obegripligt.

Och så en trailer.


TRE SAKER

1. Gary Oldman är ju en klasskådespelare och är som vanligt bra. Känns inte riktigt som han fått utveckla rollen fullt ut, men när han leverar sina repliker är det med tyngd och ärlighet. De övriga skådespelarna gör ganska bleka prestationer, framförallt Paddy Considine.

2. Filmen utspelas som sagt på 70-talet och jag har ingen aning om varför. Jag misstänker dock att om den hade utspelat sig i nutid så hade den lilla uppfinningen kallad mobiltelefon gjort storyn omöjlig.

3. Filmen jämförs med "Din sista färden" och det känns väl mera som ett marknadsföringstrick än en sanning.


ANDERS JAKOBSON (2007-02-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (30/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA