Riktigt bra film utan slut

FILMEN

”Dolt Hot” börjar bra med att en familj får en videofilm skickad till sig. På bandet finns en film av deras hus. Filmen är två timmar lång och visar hur folk går in och ut i huset. Ingen i familjen förstår varför de fått filmen eller vem som kan ha skickat den.

Till en början tar de inte så allvarligt på det. Mannen i familjen, Georges, är en känd TV-profil och de gissar att det kanske är något fan som vill skoja med dem. Nästa dag kommer det dock en nytt band och denna gång med en teckning som visar ett ansikte med röda streck ur munnen.

Dagen därpå kommer det ytterligare ett band, denna gång med en teckning av en nackad höna. Nu är det inte lika lätt att skylla på ett fan längre och Georges måste nu rannsaka sig själv och sin barndom…

Filmen är riktigt bra och rätt psykologisk. Den visar hur en familj kan brytas ner av stress och av hemlighetsmakeri. Tyvärr slarvar man bort denna film genom att göra ett totalt obegripligt slut som man inte förstår ett dugg av. Vem skickade banden och varför? Trots att jag sett filmen har jag ingen aning.

I vanliga fall har jag lite svårt för franska filmer (förmodligen för att jag inte kan franska) men här tänker man faktiskt inte så mycket på att de talar franska, det är för spännande. Skådespelarna, som för mig är okända, gör riktigt bra ifrån sig. De är övertygande och man känner verkligen med dem i den stressade situation de är i.

Fram till de sista fem minuterna är filmen väldigt bra även om vissa partier är lite sega. Filmen hade mått bra av att kortas från de knappa två timmar den är nu till runt en och en halv. De sista fem minuterna är dock katastrofala och helt obegripliga. Hade den fått ett slut hade den kunnat bli hur bra som helst!

Faktum är att jag blir riktigt arg när jag inser att jag suttit i nästan två timmar och sett en film jag gillade för att sen bli lurad på slutet.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av en trailer och fakta om skådespelarna. Inget att hetsa upp sig över med andra ord.


TRE SAKER

1. ”Caché” som filmen heter på originalspråk betyder ”Hidden” på engelska eller ”Gömd” på svenska. ”Dolt Hot” känns som en mycket bättre titel.

2. Daniel Auteuil som spelar Georges Laurent har gjort otroligt mycket tidigare. Kollar man på IMDB.com listas han i inte mindre än 81 filmer.

3. ”Dolt Hot” har vunnit 16 filmpriser ibland annat Cannes Film Festival och European Film Awards. Den har också nominerats till ytterligare 15 filmpriser och däribland en Guldbaggenominering.


HANS-ÅKE LILJA (2007-01-31)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Trailer och fakta om skådespelarna
Köp filmen hos:
Delning:
NIO TIPS FRÅN APRIL
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA