Rörigt tredje mysterium för Dalgliesh

FILMEN

I den tredje miniserien om Adam Dalgliesh är det pang på från början - det första mordet kommer efter blott fem minuter, men sedan utvecklas mysteriet till en ganska seg sak med en komplicerad familjehistoria i botten.

Mannen som mördas är Stavros Veludis, en man Dalgliesh jagat länge misstänkt för knarkhandel och med ett par mord kopplade till sin verksamhet. Veludis har hållt ett klanderfritt yttre som bokpackare på en bokklubb och det är där han hittas död av Sally Jupp, en ung kvinna som tidigare jobbat där men som nu är på besök för att visa upp sin nyfödda son.

Dalgliesh misstänker att Sally har mer vetskap om Veludis:s verksamhet än vad hon erkänner och fortsätter att förhöra henne i Chadfleet där hon fått anställning hos familjen Maxie som hemhjälp. Maxies bor i det ståtliga "old house" som det är tveksamt om de kan behålla. Familjefadern ligger på sin dödsbädd och barnen Stephen och Deborah tjafsar om de ska behålla huset när han dött. Ingen är speciellt glad för att Sally jobbar där, förutom Stephen som sett till att hon börjat där. Han är så förtjust i henne att han friar till henne, till resten av familjens illa dolda misstycke.

Morgonen därpå är Sally död - drogad och strypt. På den korta tid hon varit där har hon med sin envishet och impopulära framtoning dragit på sig en massa fiender (precis som i "Ett expertvittnes död" är det en karaktär som inför enbart kameran som åhörare svär att göra henne illa - vilket gör att man direkt kan räkna bort den karaktären som misstänkt).

Dalgliesh får ta med sig sin eviga kollega John Massingham och reda ut mysteriet som med sina kopplingar till Veludis fall är rörigare än någonsin.

Till denna 1985-adaption är vi åter tillbaka i 5-timmarsformatet vilket ger en ganska utdragen och seg historia, vars upplösning är totalt omöjlig att lista ut. Det finns en stark Agatha Christie-känsla över historien där vi får en final där Dalgleish i bästa Miss Marple/Hercule Poirot-anda samlar de flesta av de inblandande och lägger fram sina tankar.

Kvalitetsmässigt är "Slut hennes ögon" ungefär som de tidigare adaptionerna - lite seg, marginellt spännande och i ungefär samma format. Ett positivt tillägg är att vi får se mer av Dalgleish och Massinghams arbete på Scotland Yard, men till större delen är vi som vanligt ute på den engelska landsbygden.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. P.D. James originalroman (1962, faktiskt den första historien om Adam Dalgliesh) handlar enbart om familjen Maxie och det som händer i "the old house" - sidohistorien om knarkhandlaren Veludis är ett tillägg till den filmade versionen.

2. Vid ett tillfälle får man se en dator som knappast är top of the line i dagens mått mätt, med krypterad data lagrat på ett klassiskt Maxell-kassettband!

3. Dalgliesh blir lite kär i den här historien, det är lite gulligt.


ANDERS JAKOBSON (2009-08-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (5)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2009
Bolag: Spiderbox
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 4:3
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (10/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA