Slasherfilmens historia 87 minuter

FILMEN

"Going to pieces" är något så ovanligt som en dokumentär om slasherfilmens uppgång och fall. Och även om jag inte riktigt håller med om att den fallit är den en riktigt bra dokumentär. Att den sen är från 2006 och alltså inte lastgammal gör det hela mycket mer intressant.

Man börjar med en titt på "Psycho" och jobbar sig fram till filmer som "Saw" och "Hostel". Vi får höra från namn som John Carpenter ("Halloween"), Wes Craven ("Terror på Elm Street") och naturligtvis Tom Savini, mannen som varit med på ett hörn i de flesta filmer som kom under 80-talet känns det som. Han har framförallt jobbat som specialeffektsmakare men även dykt upp som skådespelare lite här och där.

Dessa herrar och många andra berättar om hur de bidragit till att utveckla slasherfilmen. Det började som sagt med "Psycho" för att gå vidare med "Halloween", "Fredagen den 13", "Terror på Elm Street" för att sen landa i modernare filmer som "Saw" och "Hostel". Däremellan får vi klipp från en mängd andra kända och okända slasherfilmer också

Den trend man kan se och som man även tar fasta på i "Going to pieces" är att filmerna går mot att bli allt grymmare och blodigare för varje film som släpps. I "Psycho" fanns det i stort sett inget blod alls, samma sak med första filmen i "Halloween"-serien även om det där fanns lite mer är in "Psycho". Sen kom "Fredagen den 13" och "Terror på Elm Street" och de var båda klart blodigare. När sen "Saw" och "Hostel" dök upp på 2000-alet var det inte bara blod utan även en grymmare (tortyr)handling. En fråga som man ställer sig är var det slutar och om det går att gå längre utan att ha ihjäl publiken…

Dock görs allt detta helt utan pekpinnar, snarare tvärt om. De som gjort dokumentären gillar genren och gör det mer som en hyllning till den än något annat. De som gjort filmerna får komma till tals och ge sin syn på det hela. Men även kritikerna gör uttalanden. Bland annat får vi se ett inslag där två herrar sitter och beklagar sig över att de som gör skräckfilmer inte gillar starka kvinnor…

Hur som helst, "Going to pieces" är en riktigt bra genomgång av slasherfilmens historia och då i en positiv framtoning vilket dessutom stämmer väl överens med hur jag känner för genren. Den är både informativ och underhållande - och dessutom tipsar den om mängder av bra filmer.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består förutom en trailer även lite längre intervjuer med John Dunning, Paul Lynch, Bob Clark, Joseph Stefano, Fred Watson och Stan Winston och även om de har vettiga saker att berätta finns det andra jag hellre sett längre intervjuer med…


TRE SAKER

1. Se för allt i världen till att ha papper och penna redo när man ser "Going to pieces". Det dyker upp en hel del filmer som kan vara värda att lägga på minnet.

2. Listan över vilka som syns i "Going to pieces" kan göras hur lång som helst. Alla som var något under 80-talet syns definitivt här.

3. Kan ni pricka in vilket film alla attiraljer som syns på DVD-omslaget kommer från? Ett riktigt snyggt omslag om ni frågar mig.


HANS-ÅKE LILJA (2009-10-31)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Njutafilms
Ljud: Stereo
Bild: 1:33:1
Extramaterial:
Intervjuer och trailer
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (1/12):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN OKTOBER
12 SENASTE
THRILLERNA