Ren och skär glädje för en monarkist

FILMEN

Att få en hel box om och med kungafamiljen är ren och skär glädje för en monarkist. Boxen har verkligen allt och med cirka 540 minuters speltid med material från åren 1976 till 2009 blir man nöjd.

Boxen är indelad i tre skivor. Skiva ett täcker åren 1976 till 1984. Under de tre timmarna får vi se hur det var när kungen mötte Silvia, hur det sade "klick" och så klart bröllopet. Sedan blir det flera år med barnafödande, dop och typiska högtider som exempelvis jul. Att Victoria och Daniel kommer att ha samma bröllopsdatum som kungen och drottningen och att det blir samma kyrka, Storkyrkan, går här upp för den som tidigare inte haft den kunskapen. Just vigselceremonin är väldigt lång och trots att man rimligtvis klippt ner den är det långa stunder med bröllopsparet i fokus. Att sedan vigseln inte innehöll någon kyss, vilket den faktiskt inte gjorde, är lite av en besvikelse.

Under de här åren kommer det fram hur uppstyrt allting är kring kungafamiljen. Silvia och Carl Gustaf är otroligt tillrättalagda och verkar ganska obekväma med alla dessa tråkiga intervjuer som görs av gamla gubbar varje år. Därför blir det kul när barnen tar fokus och det hela blir mer avspänt, så där som det blir med barn på ett naturligt sätt. Ett bra exempel på det är när Silvia sitter och pratar och Victoria börjar sjunga. Det är skitroligt. Barnen är roligast, boxen igenom.

Skiva två omfattar åren 1985 till 1996. Ännu mer fokus på barnen, vilket helt klart går hem. Gamla klassiker som när kungafamiljen gör julkorv och Victoria börjar skrika "mera kött" och Madeleine snabbt hakar på och är det typiska lillasysterekot är jätteroligt. När barnen och kungen badar med delfinerna i Kolmården är även det något som jag minns väldigt väl när det visades på tv. Boxen är ju "Åren med kungafamiljen" och därför har allting redan visats på i Svt. Även om vi får följa med kungaparet på stadsbesök över hela världen är Victoria, Carl Philip och Madeleine hela behållningen.

Dock är det ganska intressant när man under en längre intervju pratar med Silvia om flera av hennes dyrbara klänningar. Det är så klart roligt att höra vad drottningen själv har att säga om några av de kreationer hon burit under sina år som Sveriges drottning. Tidsexponeringen mellan familjemedlemmarna känns rättvist även om det av naturliga skäl redan från start är mycket fokus på vår kronprinsessa.

Sista skivan sträcker sig mellan 1997 och fram till och med 2009. Studentskivor och klivet in i vuxenvärlden gäller för alla tre barnen och Victoria får allt mer en framträdande och betydande roll. Delarna med syskonen är klart intressantast men det är även roligt att höra både Carl Gustaf och Silvia som känns mer avslappnade och ibland även ganska roliga. Som invånare i Sverige är det lätt att känna att kungafamiljen faktiskt är några man känner. Det är intressant att höra vad de pysslar med och hur åren varit. Boxen är därför ett otroligt matnyttigt material för alla som finner ett intresse i vår alldeles speciella familj.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Givetvis får förlovningen mellan Victoria och Daniel mycket fokus. Dessutom har man med förlovningen mellan Madeleine och Jonas. I dagsläget är förlovningen bruten och som tur är så är förlovningsekvensen mellan dem väldigt kort i boxen.

2. Det är många journalister som följt kungafamiljen genom åren. Under de tidiga åren var det klar manlig dominans i form av bland annat Lars Orup och Fredrik Belfrage. Senare år har både Agneta Bolme Börjefors, Katarina Sandström, Ingela Agardh och Katarina Hultling. Jag tycker också att man kan känna en mer avslappnad stil i intervjuer under de senaste åren.

3. Hela boxen avslutas med en längre intervju med Kronprinsessan inför hennes 30-årsdag. Intervjun görs av Victoria Dyring och det hela kan ju ses som ett riktigt smaskigt extramaterial.


MARIA EREMO (2010-05-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2010
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 4:3
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (24/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA