Actionfilm nummer 35 med Seagal

FILMEN

Den alltid lika uttrycksfulle Steven Seagal snittar - som jag konstaterade i recensionen av "The Keeper" - tre filmer per år sedan 2001. "Dangerous Man" är till och med den fjärde med actionmannen som gjordes 2009, faktiskt utkommen direkt efter "The Keeper". Om man ska jämföra de två är "The Keeper" klart bättre, och nog finns det vissa likheter.

Senast kallade jag Seagals paradroll för "den överjävlige hjälten" och det är ungefär den han gör här också. Ex-militären/ex-polisen Shane Daniels är defintivt överjävlig, men han är kanske mer av en antihjälte här. I början av filmen får vi i ett förvirrat berättande veta att Shane dömts för ett mord han inte begått och får sitta sex år på kåken - under vilka hans jobb och hans familj försvinner bort från honom - innan han blir frigiven då misstaget uppenbarats. Han erbjuds pengar, men allt han vill ha är sitt liv tillbaka.

Väl ute dröjer det inte länge innan han hamnar i trubbel, först med några smågangsters som han läxar upp ordentligt och sedan hamnar han mitt i en märklig härva med skumma kineser som slåss mot andra skumma kineser. Shane ramlar över en väska med en stor summa knarkpengar och hittar även en kidnappad kinesiska (Marlaina Mah), och med hjälp av sonen (Jesse Hutch) till en skum ryss (Vitaly Kravchenko) flyr han undan för att försöka reda ut vad som egentligen pågår.

Eftersom vi tittare är lika villrådiga kommer då en scen där kinesiskan förklarar allt som vi behöver veta, men jag vet i fan om jag blir så mycket klarare i knoppen efter den scenen, och förvirringen fortsätter ända in i slutet. Den andra hälften av filmen är i princip fullt krig mellan de ryska skummisarna och Shane mot kineserna och även mot några korrumperade snutar, och inte att förglömma interna strider mellan kineserna.

Massor av pang-pang och splattrigt våld och Seagal rör som vanligt inte en min men är överjävligare än överjävligast.

Det är hjärndött och tämligen uselt och ungefär ett typexempel på hur man tänker sig att en Steven Seagal-film i modern tid ska vara. Det känns till och med som att benämningen "C-film" skulle vara att överdriva omdömet.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmens tagline är "Dandy! Dynamite!! Dangerous!!!". Seriöst alltså?

2. Filmens originaltitel har ett "A" först. Tydligen behöver inte filmer ha korrekt engelska i sina titlar utanför USA.

3. "I'm gonna fuck you up ugly" säger Seagal innan han bankar smågangstren fula. Roligt uttryck.


ANDERS JAKOBSON (2010-08-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.77:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (28/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN AUGUSTI
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA